Nagyon sokáig nem mertem tejbedarát/tejbegrízt készíteni. Nem találtam egy olyan receptet, ami pontosan leírta volna az arányokat. Így figyeltem, kutattam és sok-sok év kimerítő munkája után (azaz megkérdeztem Édesanyámat) megalkottam a tökéletes tejbedarát.
Hozzávalók:
- 1/2 liter tej (azaz egy sörös korsóval)
- 5 csapott evőkanál cukor
- 5 púpos evőkanál búzadara
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 teáskanálnyi vanília aroma
- opcionálisan csoki és/vagy kis tejszín
Célszerű mindent előre kimérni, de a búzadarát mindenféleképpen készítsd elő! A tejet öntsd egy lábosba, tedd fel a tűzhelyre melegedni, közepes lángon. Amikor már langyos a tej, öntsd bele a cukrot, vaníliás cukrot és az aromát. Egy habverővel keverj el mindent alaposan. Ha nem oldódik fel a cukor teljesen, akkor tutira le fog égni.
Ezután vedd a szabad kezedbe a búzadarát, és lassan kezd a tejbe csorgatni, miközben folyamatosan kavarsz a habverővel. Ha minden egyes szem a tejben van, akkor folyamatosan keverd a cuccot. Egészen addig, amíg egy fortyogó sűrű masszát nem kapsz. Zárd el a tűzhelyet, tedd félre a lábost! Már készen is vagy. Sokan porcukros kakaóporral szórják meg és melegen fogyasztják. Ha van türelmed, akkor néhány kisebb bögrét öblíts ki hideg vízzel és töltsd meg őket a masszával.
Türelemjáték jön. Várd meg, amíg teljesen ki nem hűlnek! Télen az erkélyre szoktam kitenni a poharakat, így meggyorsítom a folyamatot. (A hűtő sem rossz megoldás, de forrón biztosan ne tedd be oda a bögréket!)
Mikor kellemesen hideg a tejbedara, vegyél elő egy szép tányért és borítsd ki a megdermedt masszát. (Ha nem akar kijönni, akkor egy evőkéssel vágd körbe a pohár oldalánál és segíts neki.) Díszítsd, ahogy jól esik. Most alacsony lángon 1 dl tejszínben feloldottam fél tábla fehér csokit és azzal öntöttem nyakon, majd csokidarával meghintettem.