Az egyben sült fasírt, azaz a Stefánia vagdalt egy különleges variációja következik. Barna cukorral és jenkimártással, azaz ketchup-val készül. A hús krémessé sül, a cukros ketchupból pedig sűrű szósz lesz, ami a köretet is különlegessé teszi.
Hozzávalók:
- 500 g darált hús
- 80 g barna cukor
- kb 150 ml ketchup
- 175 ml tej
- 2 tojás
- másfél teáskanál só
- negyed teáskanál őrölt bors
- 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 2 teáskanál fasírt fűszerkeverék
- 90 g zsemlemorzsa
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva (én durvára vágtam, mert így szeretem)
Melegítsd fel a sütőt 180 fokra vagy 3-as fokozatra. Vajazz ki egy őzgerincformát vagy valamilyen hasonló tűzálló formát. Szórd bele a barna cukrot és rázogasd szét úgy, hogy mindenhova tapadjon belőle. Ezután csurgasd rá a ketchup-ot.
A többi hozzávalót alaposan keverd össze és tömködd bele a gerincformába. Óvatosan tömködj, különben spriccelni fog... a ketchup. Ha végeztél, tedd a sütőben és egy óra alatt elkészül.
A langyos hús szeleteld fel, a megmaradt szószt keverd el némi friss fűszerrel és csurgasd a köretre. (Rizst készítettem mellé, amit mini piteformával formáztam meg és arra helyeztem el a szószt. A másik variációban az édességet azzal egyensúlyoztam, hogy a rizsbe reszeltem citromhéjat és a főzővízbe belecsavartam a levét.)