KitchenPorno

Garden food

avagy élménybeszámoló kisJézustól

2016. július 26. - thomasbeard

20160725_192644.jpg
Ropogós, szaftos, krémes, lágy, füstös és még számtalan jelző, ami eszünkbe juthat egy hamburger során. A most következő élménybeszámoló egy húsmentes és egy húsos hamburger receptjét tartalmazza. Bárki nyugodtan nekiállhat, hiszen mai posztunk hősei és elsőként készítették el ezeket a recepteket.

A vasárnap esti vacsoránál valahogyan elénk került a nemrég beszerzett „Szakirodalom”, egy a hamburgerekről szóló könyv (Csizmadia András – Niksz Gyula: Burgerek). Magyar szerzők tollából, Magyarországon elérhető alapanyagokból. Éppen a hétfő reggelt beszéltük meg, hogy ki viszi a gyerekeket az ovihoz, hogy elmenjenek 5 napra ottalvós táborba, amikor is szöget ütött a fejünkben, hogy mi lenne, ha hétfőn vacsorára, senkitől sem zavartatva, kipróbálnánk hamburger készítő tudományunkat, megnézzük, hogy valójában mire megyünk ezekkel az étekkel.

Sokféle recept van a könyvben, nehéz volt választani. Én, ha lehetne, a hamburger-húspogácsát 2 másik közé tenném és úgy fogyasztanám el, ezért a bőség zavarával küzdöttem. Anikó viszont nem eszik húst, ő a húsmentes burgerek között válogatott.

Választása egy Indiai csicseriburgerre esett. Mivel kis étkű, ezért a könyvben szereplő alapanyagokat az ő méreteihez alakítottuk. (az alábbiakban a valóban felhasznált mennyiségeket írom le)

Először a húsos vonal került feldolgozásra: a darálthúst, hagymát, fokhagymát és kenyérmorzsát egy tálban összekevertem, majd megsóztam és alaposan megborsoztam. Újbóli keverés után (nem sokáig, hogy a burger ne legyen kötött és rágós...) kb. fél órára betettem a hűtőbe.

A csicseriborsó konzervet egy tálban villával összetörtem, majd hozzáadtam a hagymát, fokhagymát, fűszereket, citromot, a héját, a kenyérmorzsát és a tojást. Jól összekevertem, és kb 20 percre betettem a hűtőbe, de ennek csak szervezési okai voltak, ugyanis dög meleg volt és a többi alapanyagot is össze kellet szelni, vágni, stb.

A „díszítéshez” valókat felszeleteltük, és kiköltöztünk a teraszra, mert ott elviselhetőbb volt az időjárás.

A csicseriburger pogácsákat kevés olajon kisütöttem. Kb. 4-6 perc alatt mindkét oldala megsült. Ezután a bucikat is megpirítottuk egy szelet bacon szalonna társaságában. Anikó ezután nekilátott saját elképzelése szerint elkészíteni a maga csicseriburgerét, amihez ketchupot, salátát, uborkát, paradicsom karikákat és némi mustárt használt.

Közben és is nekiláttam a sütésnek. Valószínűleg az éhség hajtott, ugyanis egyszerre raktam bele a serpenyőbe mind a négy húspogácsámat. Hiba volt, mert az egyiknek sajnos nem sült át teljesen a közepe, de sebaj, majd legközelebb. Kb. 5-7 perc alatt mindkét oldala megsült a húsoknak. A fordítás után 2 husi tetejére raktam néhány szelet sajtot, hogy egy kicsit megolvadjanak. Miután elkészültek magamnak is pirítottam bacon szalonnát, valamint a félbe vágott bucik belsejét is megpirítottam.

A saját burgerem összeállítása során ketchupot, salátát, paradicsom-karikákat, uborkát és majonézt használtam.

Már az első hamburger elfogyasztása után eldöntöttük, hogy kissé túlmérezettük a kapacitásunkat, így elég lassan fogyott el a maradék.

A sütés közben már megengedtem magamnak egy üveg „Kéményseprő”-t, a Fóti Kézműves Sörfőzde kínálatából.

Majd az egész estét, lezárásként, vagy ha úgy jobban tetszik, a könnyebb emésztést elősegítendő, egy-egy kupica frissen beszerzett erdélyi áfonyapálinkával fejeztük be.

 

Hozzávalók:

Csicseriburgerhez: (ezekből 3 pogácsát formáztunk, de szerintem 4 is kijön belőle)

  • 1 csicseriborsó konzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ fej vöröshagyma
  • ½ citrom héja és a leve
  • 1 tojás
  • 10 dkg kenyérmorzsa
  • 1 kk curry
  • 1 kk kurkuma
  • 1 kk római kömény
  • 1 kk őrölt kardemon
  • 1 kk erőspaprika, vagy csilliszósz, kinek hogy

Húsos vonal hozzávalói: (ezekből 4 pogácsát készítettünk)

  • 50 dkg darált marhahús
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kk só
  • 3 kk bors
  • kb 10 dkg kenyérmorzsa

Továbbá:

4 db Puffancs (szerintem ez az a zsemle, amibe a legtöbb hamburgert készítik)

És a „díszítéshez”: paradicsom, uborka, saláta (jégsalátát akartunk venni, de a kínálat elég „rózsaszín” volt, így a zacskós saláta mellett döntöttünk), ketchup, mustár, majonéz ízlés szerint.

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr508915060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2016.07.28. 10:46:55

ha kenyérmorzsa meg hagyma van benne, akkor az inkább fasírt, mint burger... :(

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2016.07.28. 17:55:47

Hááát, szerintem a Tiéd közelebb van a fasírthoz, mint a hambihoz...

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2016.07.28. 17:57:40

@Jancsa Jani: Bocsesz, valamikor reggel nyitottam meg az oldalt, de csak most jutottam hozzá, hogy elolvassam, így nem láttam, hogy már Te is leírtad... ;-)
süti beállítások módosítása