A száraz kenyérnél nincs finomabb

avagy a hűvös idő gyógyszere, a kenyérpuding

2017. október 23. - thomasbeard

img_20171022_135448.jpg

A mai napon - sajnos - az időjárás nem kedvez az ünnepi hangulatnak. Sőt, semmilyen hangulatnak nem kedvez. Ha kinézek az ablakon, csak azt látom, hogy mindenki bent van a házában, felkapcsolták a villanyokat és lomhán hömpölyög a füst a kéményekből. Gondolom van köztük olyan, aki szintén elfelejtette, hogy ma zárva lesznek a boltok és nem vásárolt be rendesen, illetve nem nézte meg az időjárás-jelentést és nem sejtette, hogy ma a házába kényszerül. Így eljött az ideje annak, hogy az otthon fellelhető maradékokból készítsünk egy gözölgő, édes, pihepuha desszertet, ami úgy felmelegíti a lelket és a testet, hogy egyáltalán nem bánjuk már ezt a szürke és szeles kinti világot.

Ez az édesség pedig a kenyérpuding. Már az ókori Egyiptomban is készítették, illetve a rómaiaknak is volt hasonló ételük. A középkor szűkös kínálatában az emberek nem tehették meg, hogy bármit is kidobjanak, így a kenyérpuding rendkívül népszerű lett a szegényebb családokban. Könnyen variálható, édesen és sósan is elkészíthető. A 18. században még gyógyételnek is tartották, mivel rendkívül könnyen emészthető. Manaság is rendkívül divatos, különösen az angolszász vidékeken, de elvesztette szegényes jellegét a bővülő összetevőknek és ízletes szószóknak köszönhetően.

Én most visszatérek a gyökerekhez, és egy brutál szegényes változatot készítettem, ami így is mennyei. Nem tettem mást, mint belenéztem a hűtőbe és a kamrapolcokra, és a következőket találtam.

  • 250 g száraz kenyér (egész pontosan 254 g volt :)
  • 150 g kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 100 g kókuszzsír (természetesen használható margarin vagy vaj is, de most ezt vettem ki a frigóból)
  • 2 db tojás
  • 500 ml tej
  • 200 g aszalt szilva
  • 1 csapott evőkanál fahéj (kellett volna, de nem találtam, ezért fahéjas garam masalát használtam)

Jó eséllyel ezek közül minden van otthon, ha nincs, az sem baj, mivel a tejen kívül szinte bármelyik összetevő helyettesíthető valami mással (aszalt szilva helyett bármilyen másik aszalvány tökéletes, kenyér helyett tökéletes a kifli vagy a kuglóf, és így tovább).

Ennyire egyszer lesz a dolog. Az aszalványt tedd egy kisebb hőálló tálba és öntsd fel forró vízzel (elég, ha ellepi a víz). Kockázd fel a kenyeret (én a kenyér héját is rajta hagytam, de nem kötelező), és dobd be egy nagy tálba. A zsiradékot egy lábosban olvaszd fel, majd öntsd hozzá a tejet és langyosítsd fel (nem kell forrósítani, sőt!). Keverd hozzá a cukrokat, a fahéjat, majd a felvert tojásokat is. Ezt az édes keveréket öntsd a kockákra negyed órára úgy, hogy kb háromszor-négyszer átkevered. Van időd bekapcsolni és előmelegíteni a sűtőt 180 fokra, majd kivajazni egy hőálló tálat.

Ha letelt a negyed óra, akkor nyomkodd szét az eleve szétázott kenyérdarabokat (Anna Olson erre a célra egy krumplinyomót használt, én csak a fakanalat, így maradtak benne rusztikus darabok). Öntsd le a vizet az aszalványodról és keverd a tejes-kenyeres trutyihoz (ha nagynak érzed a darabokat, akkor előtte aprítsd fel őket). Az egészet öntsd át a kivajazott tálba és mehet is a sütőbe 40 percre. Az idő lejárta után vedd ki a sütőből a remekművedet és tedd félre negyed órára (kell egy kis pihenés neki, mert ezután már könnyen kiszedhető a formából). Innentől kezdve nincs más hátra, mint egy tányérba kanalazni a finomságot és jól megenni. Olcsó, egyszerű, mennyei.

A bejegyzés trackback címe:

http://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr9413059196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

biggianni 2017.10.24. 07:51:17

Köszike hogy feltetted! Szeretek sütni-főzni, nálunk szinte mindig rám hárul ez a feladat de én általában kicsit túlbonyolítom, valamiért az ember elmegy az ennyire egyszerű mellett v.nem is
gondol rá! Viszont ez olyan jól néz ki hogy mindenképp megsütöm és a sós változatot is, ha
marad szárazabb kenyér és olíva bogyeszt gondoltam bele! Azt hogy hány darab tojglit törtél
fel hozzá kihagytad de gondolom ennyihez 2-3 db elég! Még 1x: THANKS!

thomasbeard 2017.10.24. 09:05:22

@biggianni: Nagyon szépen köszönöm a hozzászólást! :) Bízom benne, hogy neked/nektek is örömet fog szerezni. Ha gondolod, akkor számolj be a tapasztalataidról.

Nagyon köszönöm, hogy szóltál! Javítottam is a hibát. Szerencsére a képek között is szerepel a 2 db tojás, remélem senkinek nem okozott gondot.

biggianni 2017.10.24. 09:19:29

Ja, az az én hibám hogy nem néztem meg a képgalériát, de remélem átmegy hogy nem kötekedni akartam, csak gondoltam nem mindenki sütőmester és hátha segítség neki ha tudja a tojások számát! Üdv: Gianni

thomasbeard 2017.10.24. 09:27:59

@biggianni: Dehogy is! Tényleg hálás vagyok a korrekcióért! Még egyszer köszönöm szépen!