Rakott krumpli, ahogy nagyanyánk csinálta? Na még mit nem!

2015. május 11. - k00

Rakott krumpli a javából! 

Vagy inkább rakott hús krumplival?


Hozzávalók:

  • 1,5 kg krumpli
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 0,5 kg virsli
  • ujjnyi füstölt szalonna
  • 10 dkg sonka
  • 6-8 db tojás
  • 450g tejföl
  • 30 dkg sajt

A krumplit simán 2-3 csipet sóval megfőzzük vízben. Ennek kell 15-20 perc, addig minden mást el tudunk készíteni.

A tepsit vajazd ki és szórd be zsemlemorzsával. Ez azért kell majd, hogy a kolbászból és szalonnából kisülő zsírt felvegye és egy zamatos kérget adjon az aljának amikor kihűl. 

A tojásokat lobogó vízben meg kell főzni, ez nagyjából 7-8 perc, utána hámozni és a végén felkarikázni. 

A húsokat szintén karikázni kell. 

A sajtot reszeld le és keverd el a tejföllel. Ezt az öntetet, ami az egész tetejére kerül, ízesítheted némi sóval és borssal. Ekkorra megfőtt nagyjából a krumpli és már lehet is karikázni. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra.

A tepsi aljára kerül a krumpli, rá elosztva a húscsokrunk és a tetejére a tojáskarikák.

Ha megvan a mű, öntsd nyakon a tejfölös sajttal és szórj rá petrezselymet. A sütőben 180°C-on 30-40 perc alatt készre sül.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr427439248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thob 2015.05.12. 11:58:44

Ez elég gusztustalan.
Ráadásul a rakott krumplihoz a burgonyát héjában kell megfőzni.

Blueye 2015.05.12. 12:09:20

Sokféleképpen lehet rakott krumplit készíteni, de ez a recept nálam is kiverte a biztosítékot.

nyünyüge 2015.05.12. 12:13:15

ráadásul milyen randán van meghámozva :)

Szumi 2015.05.12. 14:14:36

Az, amit sonkának nevezel, az nem sonka. A bolti virsli meg max. a macskának jó.

Rwindx 2015.05.12. 14:25:22

Hol a sonka?

Inkább maradok annál a verziónál ahogy nagyanyám csinálta és csinálom én is.

cordless 2015.05.12. 18:37:56

Meg mit keres itt a petrezselyem?

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.12. 19:54:55

Ez nem rakott krumpli, hanem "cakumpakk" krumpli. Látni, hogy MINDENT beleraktál, amit jónak gondoltál, és volt a hűtőben.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.12. 20:05:01

A virsliről: az a baj vele, hogy amibe belefőzöd, elrontja az eredeti ízét a jellegzetes "vegetás" aromájával, ami a prémium termékeket kivéve szinte mindegyik virsliben benne van.

A krumpliról: a rakott krumplihoz HÉJÁBAN kell a krumplit megfőzni. Egészen MÁS az íze, mint a hámozva megfőzött krumplinak.

Shlomo a halott zsidó terrorista 2015.05.12. 20:08:51

@Rwindx:

"Hol a sonka?"

A "sonkát" mostanában enzimekkel összeragasztott préselt nyesedékből gyártják, amit füstaromával turbóznak.

bit_vector 2015.05.12. 21:03:35

Ezzel a recepttel én nem dicsekednék.
Már a virslin elvérzett a rakott krumpli, a füstölt kolbász mellett ez egyszerűen értelmezhetetlen és élvezhetetlenné teszi a végeredményt. Arról nem is beszélve, hogy a virslit főzésre találták ki, sütve akár egészségre is káros lehet a benne található adalékok miatt!
A sonka ebben a minőségében szintén olyan, mint totál káros autóra autósampont borítani...

A petrezselymes megszórás meg arra jó max. hogy legyen a tetején valami fűszer, ami esetleg elszenesedhet..

szóval ezt én nem nevezném rakott krumplinak... inkább hóvégi hűtő takarításnak.

Ceriak 2015.05.13. 00:01:47

@bit_vector: sütve akár egészségre is káros lehet a benne található adalékok miatt!"

Akkor, hogy áruhatják élelmiszer címszó alatt

Ceriak 2015.05.13. 00:03:46

@Szumi: . "A bolti virsli meg max. a macskának jó."

Miért, milyen van még? Te otthon készíted?

Szumi 2015.05.13. 06:52:02

@ Ceriak: Egyrészt a vákuumfóliás retkekre gondoltam, másrészt manapság az összes ilyen kategóriájú szarság csupán ízét vesztett, puffasztott izé. ( virsli, párizsi, krinolin, szafaládé, stb). Frissen megfőzve, vagy kisütve, mustárral friss péksüteménnyel, rohanás közben még élvezhető is, de rendes főtt ételbe beletenni nem alkalmas. 30 éve még egy rántott párizsi karika elment feltétnek főzelékhez, ma már egy bundás kenyér többet ér.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2015.05.13. 08:41:33

Sajna ez tényleg nagyon szutyok lett.
A virsli valóban nem erre való (bár az egy hülyeség, amit egy kommentelő irt, hogy sütve káros, mert egyrészt ilyen nincs, másrészt a virsli eleve meg van főzve, harmadrészt egy ilyen ételben is főzés folyik, nem sütés), az a "sonka" undorító...
A tojás 7-8 perc alat nem fő meg eléggé, folyós marad a sárgája, ami vajaskenyérrel nagyon finom, de szeletelni nem lehet.
Egy normális rakott krumpliért meg kell dolgozni, rétegezni, nem összehányni. A tetejére kerül a tojás? Miva'???
Hogy kerül ide a petrezselyem? Egyrészt totális tévedés az íze, másrészt persze nem sok marad belőle 40 percnyi 180 fokos égetést követően. Abszolút csak a kötözködés kedvéért jegyzem meg, hogy a hozzávalók listájában nem is szerepel, később meg hivatkozol rá. Ráadásul a képen szárított van, ami megint egy külön bűntett, főleg, hogy egész évben kapható frissen.

Kacsura 2015.05.13. 09:14:24

Hm, a rakott krumpli helyett én is valami egyveleget szoktam csinálni, én szeretem, ha jó szoszókás:) És akkor lehet fújolni:

A krumplit előre felkarikázom, és úgy főzöm meg (tudom, fúj fúj fúj), mivel a kislányom imádja virslisen, ezért serpenyőben hagymával és vajjal megpirítom a virslikarikákat, sőt, van amikor a kolbászt (ehhez valami jó minőségűt használok) is hozzáteszem. Aztán kivajazok egy jénait, és belerakom a krumplit, rá a vajas-hagymás-virslis-kolbászos iziét, közben a tojások is megfőnek, mikor milyen kedven van, annyit főzök, rákarikázom, és a tejfölhöz is adok 2 tojást, úgy keverem, össze. Ezt szépen rárakom, sőt, belekeverem, sajtot szórok a tetejére, aztán be a sütőbe.
Egyébként nagyon finom.

commando 2015.05.13. 09:16:28

Hát ha nem is szó szerint, de túlnyomóan egyetértek a többiekkel. Meg ugye a cím is: ahogy Nagyanyáink készítették??!! Az én Nagymamám így készítette: Héjában főtt krumpli, 10-12 keményre főtt tojás, 1 szál valódi füstölt kolbász és legalább fél liter igazi paraszt-tejföl (akkor még a keszthelyi piacon lehetett kimérve kapni). Edény alja nagyon vékonyan zsírozva, aztán krumpli, kolbász, tojás, tejföl - folyamatosan ismételve, míg el nem fogy. Semmi sajt, virsli, sonka, petrezselyem........ Csak egyszerűen!!

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2015.05.13. 09:48:53

Füstölt kolbásszal okés. Lehet még vékony hagymaszeleteket is tenni bele.

user friendly 2015.05.13. 11:42:34

én beleraknék egy-két sertésmájkrémet is (szigorúan felkarikázva!) mert miért ne? a ráégett petrezselyem után már úgyis mindegy. kitchen perverz. ja nem, pornó, bocs.

thomasbeard 2015.05.13. 13:37:12

@commando: A címben kérdőjellel jelezzük, hogy nem a Nagyi receptje szerint jártunk el. A receptet köszönjük szépen! A keszthelyi piacot még most is szeretjük, noha már nem olyan,mint régen. Viszont Pista bácsitól mindig veszünk gesztenye mézet. :) Továbbra is várjuk ötleteidet, receptjeidet!

thomasbeard 2015.05.13. 13:41:49

@user friendly: Most felpiszkáltad a szunnyadó sárkányt! Valamit most már készítenem kell májkrémmel is! Köszönöm!!!

thob 2015.05.13. 17:56:17

@thomasbeard: Igen, a sertésmájkrém ütős ötlet, nekem is beindította a fantáziámat :))

bit_vector 2015.05.13. 20:35:03

A legtöbb adalékot arra találták ki a virsliben, hogy megfőzöd (kb. 100 fok) a virslit, nem pedig 180-200 fok környékén sütögeted, akár olajban, akár anélkül. Következményképp megjelennek a bomlástermékek, amelyek már koránt sem biztos, hogy olyan ártalmatlanok.. Hogy hogy engedik, hogy mégis vásárolható legyen? Rendeltésének megfelelő használatban nem káros, ahogy a kisbalta se az. A többiért viszont már nem a gyártó felel....

user friendly 2015.05.13. 20:58:22

@thomasbeard: @thob: rengeteg perverz ötletem van még. pl a paradicsomos konzerv szardínia rántva, de nem merem leírni, mert lecsuknak gasztrobűnözésért :)

thob 2015.05.13. 21:11:19

@user friendly: csak valami menő nevet találj ki neki és megbolondul érte a világ!