Friss kenyér egy órán belül - mérleg használata nélkül

...és nem csak olcsó, de nagyon finom is.

2015. augusztus 10. - thomasbeard

irkenyer_0.jpg

Balatonon töltöttünk pár napot. Hiába hűsítettük magunkat fröccsel, nem volt kedvünk a konyhában sütni. Ezért kitelepültünk az udvarra, ahol elkészítettem a világ egyik legegyszerűbb, ír receptúra alapján megalkotott, de legfinomabb kenyerét. Vasárnapi bolttalan napokra is kiváló.

Hozzávalók:

  • 2 kis pohár joghurt
  • 5 kissé megpúpozott joghurtos pohárnyi liszt
  • 1 joghurtos pohárnyi víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál szódabikarbóna (óvatosan vele, mert túlságosan is dominálni fog az íze, ha túladagoljuk) 

irkenyer_1.jpg

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A hozzávalókat egy tálba öntjük, elővesszük az óvodás énünket, és összepacsmagoljuk a dolgokat egy ragadós gombóccá. A kutyát soha ne keverjük a tésztához!

irkenyer_2.jpg

Egy kisebb tepsit béleljünk ki vizes sütőpapírral. Ehhez a sütőpapír darabot tegyük a folyó víz alá, majd csavarjuk ki. Nem kell félni, nem árt neki. A tésztát kotorjuk át a tepsibe. Vizezzük be a kezünket és simára simogatjuk a bucit (a formát mindenkinek a fantáziájára bízom). A kézvizezést nyugodtan ismételjük többször. Mehet is a sütőbe 35 percre. Ezután már csak azt kell kibírni, hogy kissé kihűljön.

irkenyer_3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr77693758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nanenáné 2015.08.11. 11:28:17

Csak egy jó negyedóra múlva. Addig hot!

tehtube 2015.08.11. 12:32:27

A kenyérhez érdemes kipróbálni a BL55 helyett a BL80-as lisztet. Attól lesz igazi fehérkenyér ízű. Azt is kapni szinte mindenhol, csak ki kell kutatni, töredék mennyiséget tartanak belőle.

metálmánia 2015.08.11. 16:53:59

Jól néz ki, vajon reformosan is elkészíthető, mármint graham vagy rozslisztből?

thomasbeard 2015.08.11. 17:07:14

@metálmánia: Még nem próbáltam reformosan, de biztosan elkészíthető úgy is. Arra figyelj oda, hogy ragacsos maradjon a tészta, azaz elég folyadék legyen benne. Rozsliszt esetén lehet, hogy kicsivel több joghurt kell. Ha kipróbálod, akkor kérlek oszd meg velünk a tapasztalataidat, itt vagy a facebook oldalunkon! Előre is köszönjük!

thomasbeard 2015.08.11. 17:07:51

@aleb19: @Nanenáné: Ez nagyon tetszik! Köszönjük!

thomasbeard 2015.08.11. 17:09:16

@tehtube: Ahol ez a kenyér készült, ott nem sok mindent lehetett kapni. :) De tökéletesen igazad van: BL80-as liszttel az igazi.

Nanenáné 2015.08.11. 17:20:22

Az én tapasztalataim (second hand, a párom süti) szerint ez a kenyérfajta (ír parasztkenyér) teljes kiőrlésű lisztből a legjobb ízű, bár igen tömős. Nem lehet úgy enni, mint a bolti fehér kenyeret. De ha nincs otthon kenyér vasárnap reggel, akkor életmentő lehet.