Nincs időd, de valami különlegessel szeretnéd meglepni a szerelmedet? Még soha életedben nem sütöttél tortát? Akkor ez a recept neked való. Pár dolog kell csak a legközelebbi kisboltból (vagy kérj a szomszédtól :).
Hozzávalók:
- 180 g liszt
- 3 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 110 g porcukor
- 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
- 1/2 csapott teáskanál só
- 1 evőkanál 10%-os ecet
- 2 evőkanál vanília aroma vagy 1 evőkanál vaníliakivonat
- 5 evőkanál étolaj
- 2,5 dl víz
Mielőtt bárminek nekiállnál, kapcsold be a sütőt 180 fokra vagy a 2-es és a 3-as fokozat közé állítsd a hőfokszabályozót. Vegyél elő egy sütőformát, vagy tepsit, vagy bármilyen hőálló tálat. Én most a szilikonos piteformát választottam, amit először kikentem némi vajjal, csak a biztonság kedvéért. Ezután beleszórtam a lisztet, porcukrot, kakaóport, szódabikarbónát és a sót. Egy kanál segítségével összekutyultam a száraz hozzávalókat.
Ezután három mélyedést formáztam, amikbe belecsurgattam az ecetet, a vaníliaaromát és az étolajat. Végül az egészet nyakon öntöttem a vízzel. A kanállal addig kavartam, amíg egynemű masszát nem kaptam. Betoltam 20 percre a sütőbe. Az idő letelte után kikapcsoltam a sütőt és még 5 percig bent pihentettem a tortát. Aztán a konyhaasztalon teljesen kihűtöttem.
Készen is vagy! Magában is finom, de néhány apróbb extrával fel lehet turbózni. Összekevertem 30 gramm porcukrot egy teáskanál vízzel és egy teáskanálnyi ételszínezékkel és a szeletekre kanalaztam. Ha a sarki boltban nincs színezék, akkor nyomj rá tejszínhabot vagy kanalazz mellé vaníliafagyit. Tuti a siker!