Egy rejtély megoldva

avagy mire jó a spagettikrém

2018. augusztus 14. - thomasbeard

img_20180802_182451.jpg

Ízlelgessük a szót: spagettikrém. Bevallom, az elmúlt pár hónap kivételével még sosem találkoztam a spagettikrémmel, nem is vettem, illetve fogalmam sem volt róla, hogy létezik. Mielőtt bárki azzal vádolna, hogy milyen primitív vagyok, ne (emiatt) tegye! Több ismerősöm is rácsodálkozott, hogy létezik ilyen termék, mikor meséltem nekik róla. Noha teljesen véletlenül találtam rá, a reprodukálás már sokkal nehezebb volt (sem Tescoban, Intersparban vagy Lidlben nem találtam újra, de aztán az Auchanban sikerült venni).

A spagettikrém önmagában (szerintem) nem fogyasztható, mert egy tömény sűrítmény. Összetevői: sűrített paradicsom (59%), cukor, étkezési só, nyers vöröshagyma, nyers fokhagyma, finomított napraforgó olaj, ízfokozó (Nátrium-glutamát), szalonna aroma, módosított keményítő, őrölt fűszerek, tartósítószerek (Kálium-metabiszulfit, Kálium-szorbát, Nátrium-benzoát ), étkezési sav (citromsav), kakukkfű aroma. Röviden: nem az egészséges táplálkozás zászlóshajója, viszont sokat segít kezdőknek és lustáknak, mert finom ételeket lehet belőle rittyenteni pillanatok alatt.

Hozzávalók:

  • kevés olaj (ez kinek mi, fél deci-egy deci, a lényeg, hogy ne legyen sok)
  • 2 szál újhagyma (ha nincs, akkor lila- vagy vöröshagyma helyette)
  • 1 fej lilahagyma (vagy vöröshagyma)
  • 30 dkg darált hús (extra kollégista kivitelben darált löncshús :D)
  • 2 deci alaplé (azaz 2 deci forró vízben oldjál fel egy zöldségleves kockát vagy 2 teáskanálnyi ételízesítőt; persze ha van otthon húsleves, akkor annak a levét használd fel)
  • 70 g spagettikrém
  • 10+5 dkg reszelt sajt (nekem eddig füstölt trappistával ízlett a legjobban, de cheddarral is fenséges volt)
  • 25 dkg főtt tészta (nyilván spagettitészta kellene hozzá, de nekem volt otthon)

 

Nyilván kevesen tartanak otthon főtt tésztát, ezért kezd azzal, hogy felteszel egy nagy lábos vizet forralni, amiben kifőzöd a tésztát a zacskón található útmutatás szerint.

Aprítsd fel a hagymákat. Egy nagy serpenyőben kezd el hevíteni az olajat, szórd rá a hagymákat és közepes lángon addig kevergesd őket, amíg el nem kezd üvegesedni a lilahagyma (ez kb 4 perc). Jöhet bele a darálthús, amit fehéredésik kell sütni. (Célszerű, ha néha szétvágsz egy darabot és megnézed, hogy belül is fehér e már.) Kb újabb 4 perc.

Ne felejtsd el közben beletenni a tésztát a lobogó, forró vízbe!

Miután kifehéredett a hús, öntsd fel az egészet az alaplével, keverd össze, majd nyomhatod is bele a spagettikrémet. Keverd egyneműre, majd folyamatosan és lassan kevergetve kezd el felforralni. (Ez nagyjából 2-3 perc).

Eztán szórd bele a 10 dkg reszelt sajtot, alaposan keverd össze a szósszal, majd lassú kevergetés mellett sűrítsd be az egészet. (Kb 4-5 perc). Zárd el a gáz, szűrd le a tésztát, és innentől kezdve eldöntheted, hogy összekevered őket egymással, vagy sem. A maradék reszelt sajtot tálaláskor szórd a tészta tetejére.

Ha ízlett, akkor próbáld ki gulyáskrémmel a spagettikrém helyett (a csípős gulyáskrémmel nagyon kellemes szószt lehet összehozni), de alaplé helyett tejet vagy tejszínt is használhatsz (extrém körülmények között alaplé helyett a sima víz is jó).

Az egész meg van 10-15 perc alatt, nem bonyolult, relatíve olcsó, húsmentesen is elkészíthető, és nagyon nehéz nem szeretni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr2114180327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tehetséges ugandai buzi 2018.08.14. 20:53:40

(Én ismerem a spagettikrémet kábé 35-40 éve!)

:-D

Dr. Trejo 2018.08.14. 21:19:28

Miért kell olyan, helyenként elmosódott ételfotót készíteni, amin úgy néz ki a produkt, mintha a disznó szájából tálalnák fel?