A húsvéti ünnepek során előkerülnek a cuki dolgok. Most egy roppant egyszerű receptet mutatunk, ami mégis bőven kiveri a cukiméter mutatóját. Bár nyusziknak indultak, de dagadt nyuszipockok lettek a végére. Akkor is készítsd el, ha semmilyen kézügyességed nincs, mert a végeredmény mindenhogyan aranyos lesz.
Hozzávalók:
- 150 ml langyos tej
- 1 tojás
- 40 g puha vaj
- 250 g liszt
- 1/2 csomag szárított élesztő
- a kenéshez: 1 evőkanál puha vaj és egy evőkanál méz
- ha a tésztát is édesre szeretnéd csinálni, akkor még egy evőkanál mézet keverj el a langyos tejben
A langyos tejet, a puha vajat és a tojást tedd a kenyérsütőgép táljába, szórd rá a lisztet egyenletesen, hogy telejesen betakarja a nedves hozzávalókat. Készíts egy kis mélyedést a lisztbe, de úgy, hogy a tej ne üssön át és szórd bele az élesztőt. A tálat belehelyezed a kenyérsütőgépbe és elindítod a dagasztás+kelesztés programot. Egy konyharuhával lefeded a kémlelőnyílást és mehetsz is a dolgodra. Amikor lejárt a program, akkor egy alaposan lisztezett felületre borítod a tésztát és átgyúrod. Ha ragacsos a tészta, akkor dolgozz bele még egy kis lisztet.
Vágd fel a tésztát 16 részre, és lisztezett tenyerekkel alkoss belőlük pufók rudakat, amiket egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezel. Egy fogpiszkálóval bökj beléjük "szemeket", egy konyhai ollóval pedig csippentsd ki a "füleket". Vagy formázd meg a tésztát úgy, ahogy neked tetszik. Nyugodtan kreatívkodj! Amikor végeztél takard le a remekműveket egy konyharuhával és hagyd magukra őket még 45 percig.
Amikor letelt a második kelesztés is, melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Egy bögreben olvaszd össze a vajat és a mézet, keverd ki simára és kend a nyuszipockokra. Mehet is a sütőbe 10 percre. Ezután kapcsold ki a sütőt és hagyd bent a sütiket még 10 percig. Készen is vagy! Mézes vajtól elég édesek lesznek, de ha még édesszájúbbak vagytok, akkor kínálj mellé lekvárt vagy csokiöntetet! Igazán aranyos meglepetések lesznek.
(Itt pedig csokitojást készíthetsz velünk.)