Mindenki ismeri a nevét. Kevesebben vannak, akik már ettek is. Még kevesebben készítik. Aki készíti, az pedig a saját receptjét tartja az igazinak. Egy biztos, én úgy szeretem, ahogy Édesanyám készíti. Ezért most egy különleges recept jön, ami a szívemben különleges helyet foglal el. Olcsó, kiadós, de felveszi a versenyt bármelyik ételkülönlegességgel. (Speciel nem a legegészségesebb recept, amit valaha láttál.)
Hozzávalók:
- 40 dkg kockára vágott burgonya
- 20 dkg + kb 6 marék liszt
- kb 1 marék búzadara
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 evőkanál étkezési sertészsír
- 1 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál őrölt csemegepaprika
- 450 g tejföl
A burgonyát lábosba tesszük, és annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi. Közepes lángon puhára főzzük; ez kb 22 percig volt tartani. Félidőnél irgalmatlanul megsózzuk, azaz egy egész evőkanálnyi sót hozzáadunk és elkeverjük. Amikor a főzési folyamat végéhez értünk, akkor egy tálba kiöntjük a főzővizet (még szükség lesz rá, ne a mosogatóba öntsd!), a puha krumplit pedig krumplinyomóval áttörjük.
Tegyük vissza az összetört burgonyát a lángra, és három adagban adagoljuk vissza a főzővizet, részletenként alaposan elkeverve. Ekkor egy híg krumplis trutyit fogsz kapni. Rászórjuk a 20 dkg lisztet és alaposan elkeverjük (Édesanya a krumplinyomót használja ehhez a folyamathoz). Ezután folyamatos kavarás mellett jöhet a 3 marék liszt. Majd az egy marék búzadara, amit követ az újabb 3 marék liszt. Folyamatosan „nyomkodjuk” a masszát; ha nehéz lenyomni a céleszközt, akkor csavarj nyomásközben 90 fokot rajta. Ezt egészen addig kell csinálni, amíg a massza el nem kezd puffogni. Tudom, hogy ez így nem túl szakszerű, de majd ráfogsz jönni, hogy ez mit jelent. Akkor végeztük jól a dolgunkat, ha:
- acélosan megáll a masszában a kanál
- kóstoláskor nem tapad a szájpadlásunkhoz
Most jön az a rész, amit szerintem mindenki gyűlöl a hasonló recepteknél: a kész masszát egy éjszakán át célszerű pihentetni. Ha nem akarunk ennyit várni, akkor is hűtsük ki!
Tálalás előtt kockázzuk fel a vöröshagymát és a zsír és étolaj felhevített keverékén süssük lassú tűzön rózsaszínre. Ez kb 20 percig fog tartani; félidőnél ízesíthetjük fél teáskanál sóval. Amikor készen van, levesszük a tűzről és elkeverjük benne a paprikát.
Közben a masszából evőkanállal szaggassunk kis darabokat és kevés olajon pirítsuk meg őket.
A tejfölt keverjük el egy teáskanál sóval és egy kis lábosban hevítsük fel, de véletlenül se forraljuk fel! Tálaláskor a dödöllét öntözzük meg a pirított hagymával, és locsoljuk meg a langyos tejföllel. Hasfalrepedésig lehet belőle enni! Én szóltam!