Ennek a receptnek sosem mertem nekiállni, mert azt hittem, hogy valami roppant bonyolult az elkészítése. Aztán rájöttem, hogy ami ebben nehéz, az a várakozás.
Hozzávalók:
- 800 g fagyasztott zöldségkeverék
- fél citrom kifacsart leve
- 1 evőkanál ételízesítő
- 1 zacskó zselatinpor
- 1 liter + 1 dl víz
Egy közepes lábosban tegyél fel 1 liter vizet az ételízesítővel forrni. Ha felforrt, állítsd közepesre a lángot és tedd a fagyott zöldségeket a forró lébe. Újraforrástól számítva 3 percig főzd. Ezután egy szűrő segítségével szűrd le a levet egy másik lábosba és add hozzá a fél citrom levét.
1 deci langyos vízben keverd simára a zacskó zselatint (csak a port, a zacskót nem!) és folytonos kevergetés mellett, lassan öntsd a léhez. Műanyag edényeket (ez a mennyiség 2 db 1,2 literes kerek műanyag edényhez elég) bélelj ki folpack-kal. Önts kb egy ujjnyi zselatinos levet a tálkák aljába, és mikor kissé kihűlt, tedd be a hűtőbe, amíg meg nem dermed (természetesen a hideg erkély most is alkalmas a gyors hűtésre). Ez azért fontos, mert így a zöldségek nem fognak a "tortánk" tetejébe süppedni.
A dermedt kocsonyatetőre halmozd a zöldségeket, öntsd nyakon a lével és zárd le a dobozt. 24 (tudom, tudom...) órán keresztül hagyd hideg helyen (télen erkély, nyáron hűtő). Ezután már ki is boríthatod a remekművedet egy tányérra.
Turbózhatod főtt tojással, sonkadarabokkal, kolbászkarikákkal, amivel csak akarod. De így, vegetáriánus módon is nagyon finom.