KitchenPorno

Mozzarella fior di latte

avagy hamisítsunk mozzarellát!

2015. február 25. - thomasbeard

hazi_sajt.jpg

A mozzarella egy nagyon finom sajtféle. De annál menőbb dolog, hogy te magad készíted el szíved választottjának, nincs.

Hozzávalók:

  • 1 liter friss házi tej - fémböccéből vételezhető
  • 70 ml frissen csavart és leszűrt citromlé
  • 1 tiszta konyharuha
  • csipet só

hazi_sajt_1.jpg

Folyamatos keverés mellett kezdd el forrósítani a tejet. Amikor már majdnem forr, add hozzá a citromlevet, majd 30 másodperc után kapcsold le a lángot. Ne felejtsd el! Folyamatosan kell keverni a 30 másodperc alatt! Mikor szobahőmérsékletre hűlt a tej, öntsd át egy szűrőbe helyezett konyharuhába. (A szűrőt teheted a mosogatóba, vagy egy lábosba is.) Nyomkodd ki a felesleges tejet, hints egy kis sót a tetejére és csomagold be az egészet. Lógasd fel valahogyan a mosogató fölé 20-30 percre. Ezután készen is vagy!

hazi_sajt_2.jpg

Én most brutál kicsavartam a sajtot, ezért száraz is lett. Most nem kell agresszívnak lenni; hagyd, hogy magától engedje ki a levet. TWSS!

Kipróbáltam 1,5%-os UHT tejből és 50%-os citromléből is. Hihetetlen, de nagyon finom lett így is.

hazi_sajt_3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr177195691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mészáros Laci 2015.02.25. 10:59:39

hát, tényleg ÚGY NÉZ KI...

frikazojd · http://kocs.ma 2015.02.25. 11:35:59

fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce fémböcce

szamaritánus 2015.02.25. 11:42:08

mi a tököm az a fémböcce?

thomasbeard 2015.02.25. 11:55:09

@szamaritánus: A "fémböcce" nem más, mint a tejautomata, melyekből önkiszolgáló módon lehet friss, házi tejet vásárolni. Ahol én vettem, ott 180 Ft-ba került egy liter. Kissé macerásabb a kezelése, mert egyből nem fogyasztható, hanem fel kell forralni, de megéri.

Rwindx 2015.02.25. 12:02:09

ez panir, nem sok köze van a mozarellához azon kívül, hogy mindkettőhöz kell tej.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.02.25. 12:23:20

fémböcce baszod
meg mozzarella
bivalytej hol van?
meg citrommal
a tökömbe

BaliBa 2015.02.25. 13:18:45

ha nem tanúsítanál ilyen igénytelenséget azzal szemben amit megeszel (amit a szíved választottja - őt őszintén sajnálom - megeszik), akkor legalább ennyi erőfeszítést tennél: www.cheesemaking.com/howtomakemozzarellacheese.html

Így viszont csak azt tudnám javasolni, hogy kezdd a mozzarella-készítést már magának a tejnek a hamisításával: víz, kevés zsír, valami fehér anyag, ...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2015.02.25. 13:21:37

@Voodookoop: sehol, tehát nem készítek mozarellát, te divatolasz

Zabkorpa · http://tulelokeszletdietahoz.blog.hu 2015.02.25. 13:25:07

Hát igen, a mozzarellát minimum gyúrni kell. Ez inkább az első lépés a mozzarella felé.

fda 2015.02.25. 13:39:36

miért kell a cikkírót leszólni, ő maga is hamisításnak nevezte a mutatványt.
Tejből és citromléből készült étel valószínű nem egészségtelen.
Ha pedig finom is, akkor miért ne.

charlize 2015.02.25. 14:35:54

De most komolyan hol a francba van ilyen tejböcce? Rákerestem de ahogy sejtettem nulla találat.....

Ráérek 2015.02.25. 14:39:31

@Zabkorpa: megelőztél.... Pont ezt akartam beírni. Alap! Innentől kezdve.... :)

Másik "kedvencem", mikor tejfölből csinálnak mascarpone-t.... :-D :-D
Köze nincs a mascarponehoz.... És pénzben meg kb. ugyanott vannak - és még belefeccölnek néhány órányi munkát is. :-D

Ráérek 2015.02.25. 14:40:29

@charlize: tejautomata! Pléhboci. Van még rá több népnyelvi elnevezés is. :)
Rengeteg helyen van Bp-en is.

Phteven 2015.02.25. 14:53:13

@thomasbeard: Minek forralod fel? Gyerekkorom óta nyersen iszom a tehén és kecsketejet. Soha semmi bajom nem volt tőle.

thomasbeard 2015.02.25. 15:11:18

@Phteven: Jómagam is forralás nélkül ittam a házi tejet gyerekkoromban, de a benne lévő baktériumokra, kórokozókra sokan allergiásak (amit nem is tudnak, mert eleve hőkezelt tejet fogyasztanak). A biztonság kedvéért mindig felforraljuk a házi tejet, ezzel csökkentjük a kockázatokat.

Burpi Turpi 2015.02.25. 15:12:23

Bádogtehén LOL
amúgy piacokon is lehet kapni, csak ott mobil tejes szokott lenni

thomasbeard 2015.02.25. 15:17:51

@fda: Köszönjük! :) Önmagában is finom, de egyik este pirítóssal és lilahagymával ettük. Egyszerű, de fenséges vacsora volt.

corolla 2015.02.25. 16:25:50

Ez szerintem is paneer.

gombakomba 2015.02.25. 16:55:28

Ez biztosan nagyon finom, de hogy nem mozarella, az biztos.

mortullus 2015.02.25. 18:32:37

Inkább arról van szó, hogy nevezze néven a dolgot a szerző. Ne találjon ki rá, ilyen idióta álneveket, mint a "hamis mozzarella."
A mozzarella egy oltós alvasztással készült, forró sós lében gyúrt friss sajt. Az itt vázolt friss sajtnak pedig panír a neve, az indiai konyha használja, annak is a lakto-vega szekciója.

siriq111 2015.02.25. 22:41:11

Egyebkent ennek semmi ertelme nincs. Keverek magamnak hamis festeket es kirakom postra. Nem kell hozza csak sar meg szinezek.

fda 2015.02.26. 20:06:31

Egyébként finom ez a panír, a baj csak hogy nagyon sok tejből lesz nagyon kevés sajt.

mortullus 2015.02.28. 09:40:10

@fda: Nem is annyira kevés. Nekem 2 literből szokott lenni kb. 35 dkg.
süti beállítások módosítása