Ropogós, szaftos, krémes, lágy, füstös és még számtalan jelző, ami eszünkbe juthat egy hamburger során. A most következő élménybeszámoló egy húsmentes és egy húsos hamburger receptjét tartalmazza. Bárki nyugodtan nekiállhat, hiszen mai posztunk hősei és elsőként készítették el ezeket a recepteket.
A vasárnap esti vacsoránál valahogyan elénk került a nemrég beszerzett „Szakirodalom”, egy a hamburgerekről szóló könyv (Csizmadia András – Niksz Gyula: Burgerek). Magyar szerzők tollából, Magyarországon elérhető alapanyagokból. Éppen a hétfő reggelt beszéltük meg, hogy ki viszi a gyerekeket az ovihoz, hogy elmenjenek 5 napra ottalvós táborba, amikor is szöget ütött a fejünkben, hogy mi lenne, ha hétfőn vacsorára, senkitől sem zavartatva, kipróbálnánk hamburger készítő tudományunkat, megnézzük, hogy valójában mire megyünk ezekkel az étekkel.
Sokféle recept van a könyvben, nehéz volt választani. Én, ha lehetne, a hamburger-húspogácsát 2 másik közé tenném és úgy fogyasztanám el, ezért a bőség zavarával küzdöttem. Anikó viszont nem eszik húst, ő a húsmentes burgerek között válogatott.
Választása egy Indiai csicseriburgerre esett. Mivel kis étkű, ezért a könyvben szereplő alapanyagokat az ő méreteihez alakítottuk. (az alábbiakban a valóban felhasznált mennyiségeket írom le)
Először a húsos vonal került feldolgozásra: a darálthúst, hagymát, fokhagymát és kenyérmorzsát egy tálban összekevertem, majd megsóztam és alaposan megborsoztam. Újbóli keverés után (nem sokáig, hogy a burger ne legyen kötött és rágós...) kb. fél órára betettem a hűtőbe.
A csicseriborsó konzervet egy tálban villával összetörtem, majd hozzáadtam a hagymát, fokhagymát, fűszereket, citromot, a héját, a kenyérmorzsát és a tojást. Jól összekevertem, és kb 20 percre betettem a hűtőbe, de ennek csak szervezési okai voltak, ugyanis dög meleg volt és a többi alapanyagot is össze kellet szelni, vágni, stb.
A „díszítéshez” valókat felszeleteltük, és kiköltöztünk a teraszra, mert ott elviselhetőbb volt az időjárás.
A csicseriburger pogácsákat kevés olajon kisütöttem. Kb. 4-6 perc alatt mindkét oldala megsült. Ezután a bucikat is megpirítottuk egy szelet bacon szalonna társaságában. Anikó ezután nekilátott saját elképzelése szerint elkészíteni a maga csicseriburgerét, amihez ketchupot, salátát, uborkát, paradicsom karikákat és némi mustárt használt.
Közben és is nekiláttam a sütésnek. Valószínűleg az éhség hajtott, ugyanis egyszerre raktam bele a serpenyőbe mind a négy húspogácsámat. Hiba volt, mert az egyiknek sajnos nem sült át teljesen a közepe, de sebaj, majd legközelebb. Kb. 5-7 perc alatt mindkét oldala megsült a húsoknak. A fordítás után 2 husi tetejére raktam néhány szelet sajtot, hogy egy kicsit megolvadjanak. Miután elkészültek magamnak is pirítottam bacon szalonnát, valamint a félbe vágott bucik belsejét is megpirítottam.
A saját burgerem összeállítása során ketchupot, salátát, paradicsom-karikákat, uborkát és majonézt használtam.
Már az első hamburger elfogyasztása után eldöntöttük, hogy kissé túlmérezettük a kapacitásunkat, így elég lassan fogyott el a maradék.
A sütés közben már megengedtem magamnak egy üveg „Kéményseprő”-t, a Fóti Kézműves Sörfőzde kínálatából.
Majd az egész estét, lezárásként, vagy ha úgy jobban tetszik, a könnyebb emésztést elősegítendő, egy-egy kupica frissen beszerzett erdélyi áfonyapálinkával fejeztük be.
Hozzávalók:
Csicseriburgerhez: (ezekből 3 pogácsát formáztunk, de szerintem 4 is kijön belőle)
- 1 csicseriborsó konzerv
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ fej vöröshagyma
- ½ citrom héja és a leve
- 1 tojás
- 10 dkg kenyérmorzsa
- 1 kk curry
- 1 kk kurkuma
- 1 kk római kömény
- 1 kk őrölt kardemon
- 1 kk erőspaprika, vagy csilliszósz, kinek hogy
Húsos vonal hozzávalói: (ezekből 4 pogácsát készítettünk)
- 50 dkg darált marhahús
- ½ fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kk só
- 3 kk bors
- kb 10 dkg kenyérmorzsa
Továbbá:
4 db Puffancs (szerintem ez az a zsemle, amibe a legtöbb hamburgert készítik)
És a „díszítéshez”: paradicsom, uborka, saláta (jégsalátát akartunk venni, de a kínálat elég „rózsaszín” volt, így a zacskós saláta mellett döntöttünk), ketchup, mustár, majonéz ízlés szerint.