Idén Nőnapra olyan meglepetést szerettem volna készíteni, ami kifejezi, hogy mennyire édesek a nekem fontos hölgyek, de nem is túl bonyolult ahhoz, hogy kudarcot valljak. Ezért feltúrtam az internetet különféle "Nutella" receptekért, vettem egy nagy levegőt, és nekiálltam letesztelni a recepteket.
Első kör: a mogyoróra allergiás hölgyismerősnek gyártsunk krémet!
Hozzávalók:
- 200 g hántolt napraforgómag
- 1 teáskanálnyi fahéj vagy cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 2 evőkanál méz (nekem volt még otthon erdei virágméz, azt használtam a sötét színe miatt)
A napraforgómagokat bepakoltam egy késesbetétű robotgépbe és addig daráltam, amíg pépes állagot nem kaptam. (Mivel nincsen "hűdeprofi fúdprocesszorom", ezért több, kisebb részletben túráztattam a gépet, hogy legközelebb is tudjam használni, azaz ne égjen le.) Ezután hozzáadtam a többi hozzávalót és egyneművé turmixoltam őket. Így egy borzalmasan sűrű krémet kaptam, ami egy idő után kőkeménnyé vált, ezért másodszor már adtam hozzá négy evőkanál étolajat is, illetve 50 g porcukorral ízesítettem. Így sem lett egy főnyeremény számomra, de nem okoz allergiás görcsöket.
Második kör: készítsünk igazi mogyoróból mogyorókrémet, kb 5 perc alatt!
Hozzávalók:
- 200 g hántolt mogyoró
- 4 evőkanál étolaj
- 30 g cukrozatlan kakaópor
- 3 púpos evőkanál porcukor
- 1 csipet só
A módszer teljesen ugyanaz, mint az előbb. Mogyoró a késesbetétű robotgépbe, addig pörgetjük míg krémes nem lesz, aztán a többi hozzávaló és egyneművé kavartatjuk. Ennyi. Nagyon mogyorós ízű, de könnyen kenhető, utólag is ízesíthető krémet kapunk. (Tudom, tudom, hogy meg lehetne pirítani a mogyorót, de mivel a receptek többsége nem írta, én sem tettem. A teszt, az legyen teszt!)
Harmadik kör: a mogyoró drága, ezért hagyjuk ki!
Hozzávalók:
- 60 ml víz
- 55 g porcukor
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília kivonat vagy 2 teáskanál vanília aroma
- 100 g apróra vágott étcsokoládé
- 140 g kis kockákra vágott puha vaj (kipróbáltam a Rama vajas íz kockájával is tökéletes)
Egy kisebb lábosban keverd össze a vizet, porcukrot, kakaóport és a sót. Közepesen lángon kezd el főzni, és közben folyamatosan kevergesd addig, amíg el nem kezd forrni, azaz kisebb vulkánkitörések nem jelentkeznek.
Ezután vedd le a tűzről, keverd bele a vanília kivonatot/vanília aromát, az aprított csokoládét és a felkockázott vajat. Addig kevergesd, amíg minden fel nem olvad benne, és egynemű, selymes állagot nem kapsz.
Így frissen olyan lesz, mint egy sűrű csoki szósz, ettől ne ijedj meg. Még ki kell hűlni. Kanalazd át egy üvegbe, és tegyél a krém tetejére egy folpackot, hogy bőrösödést meggátold. Rakd be a hűtőbe és várd meg, amíg szépen összeáll. Ha túl hideg a hűtöd, előfordulhat, hogy nagyon megkeményedik a krém. Szobahőmérsékleten pár perc alatt kenhetővé válik. Hűtőben tárolva két hétig fogyasztható.
Negyedik kör: ha már lúd, legyen fehér csokis is!
Hozzávalók:
- 60 ml víz
- 70 g porcukor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál vanília kivonat vagy 2 teáskanál vanília aroma
- 100 g apróra vágott fehér csokoládé
- 140 g kis kockákra vágott puha vaj (vagy Rama vajas íz)
Pontosan ugyanúgy kell csinálni, mint az étcsokisat, csak a kakaóport nem teszünk bele. Nagyon édes és nagyon lágy krémet kapunk, ami a fehér csoki fanoknak be fog jönni, de aki a kesernyés ízeket kedveli, az ki fog futni a világból is.
Összegzés: most, akkor mit csináljak?!
A sok próbálgatás és még több kóstolás után már nem tudtam, hogy mit is csináljak. Ezért fogtam a négyféle krémet és bevittem a munkahelyemre, ahol a kollégákkal megkóstoltattam őket. Győzött a csokis verzió mogyoró nélkül. Pár nappal később, nekem az jött be, hogy egy vékony szelet kenyeret megkentem az étcsokis krémmel, egy másik szeletet a fehér csokis verzióval és összeborítottam őket. Igencsak finom volt így!
De nem is ez a lényeg! Hanem az, hogy készítettem valamit Nőnapra, aminek nagyon fognak örülni a szebbik nem képviselői és nem az unalmas bonbon és vágott virág kombót adom. Na jó.... virág azért lesz!