KitchenPorno

Mesterfogás bénáknak

avagy csicseriborsós piláf-utánzat aszalt szilvás kolbásszal

2017. március 13. - thomasbeard

20170312_124343.jpg

Az elmúlt hónapokban sok mindent történt blogunk háza táján. Nem csak k00 költözött ki vidékre és vett házat, hanem jómagam is. Sőt, még egy kutya is beköltözött mellém. Így tehát nem sok idő maradt a bloggal foglalkozni. De ennek lassan vége! S mivel azért ettünk is, jó sok receptet kipróbáltunk, módosítottunk, újra kipróbáltunk. Az első fecske (ha már lassan itt a tavasz) egy szuperkönnyű, egészen pénztárcabarát recept, aminek bátran nekikezdhet bárki. Első vacsorarandira is tökéletes, pláne, ha kitalálsz neki valami menő nevet.

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál étolaj/zsír
  • 1 db 240 g-os csicseriborsó konzerv (vagy lencse, vagy zöldborsó, vagy bab vagy amit csak akarsz)
  • 25 dkg rizs
  • 2 db erőleves kocka
  • 1 db gulyáskocka
  • 1 l víz
  • 1 teáskanál fahéj
  • frissen őrölt bors, vagy fűszerkeverék (jelen esetben a "pikáns" fantázianevű fűszermalomból)
  • 1 szál kolbász (jelen esetben aszalt szilvás füstölt kolbász)

 

Készülj elő! Egy kisebb lábosba tedd fel az egy liter vizet forrni. Amíg a víz melegszik, kockázd fel a vöröshagymát, pucold meg a fokhagymát. Mérd ki a rizst és szűrőben mosd át háromszor. Egy másik szűrőbe öntsd ki a csicseriborsót és csöpögtesd le. A forró vízben old fel az erőleves és gulyáskockákat, ezután le is veheted a tűzhelyről. Közepes lángra felteszel egy közepes méretű lábost (kb 3 litereset), amiben felhevíted az olajat (vagy jó kis házi zsírt), belezuttyantod a vöröshagymát és fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát (ha nincs nyomód, akkor apróra kockázd fel, úgy is jó). Addig kevered a zsiradékban, amíg a vöröshagyma üveges nem lesz (azaz kezd átlátszó lenni). Ráöntöd a fűszeres vizet (óvatosan, mert nem akarsz sehol megégni). Bele mehet a rizs és a csicseriborsó. Gyors kavarás után jöhet a fahéj és a bors szórása. Újabb keverés, felforralod az egészet, majd minimumra veszed a lángot a tűzhelyeden és tíz percig békén hagyod. Ez alatt felkarikázhatod a kolbászt, ha szeretnél bele tenni. Ha letelt a 10 perc, beledobálod a kolbászkarikákat, és kb 2 percenként megkeverve még 10 percig főzöd. Ezután elzárod a lángot, ráteszel egy fedőt és 5-10 percig békén hagyod (ezalatt meg tudsz teríteni). Készen is vagy. Tudom, hogy most azon gondolkodsz, hogy nem teszed bele a fahéjat, de hallgass rám, és próbáld ki vele. Mennyei és különleges íze lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr8912333881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása