Akárki, akármit mond, a házi készítésű dolgoknak mindenki örül. Pláne, ha olyan kerül a tányérra, amiről már megszoktuk, hogy mindent kapunk hozzá a boltban. Pedig szerintem tovább tart felöltözni és elmenni bevásárolni, mint ezt az ételt elkészíteni. Ráadásul sokkal olcsóbb is, mintha készen vennénk.
A mai posztban házi túróval és házi szupervastag metélttel készült túrós tésztát készítünk, nyilván nem a hagyományos módon, hanem KitcenPorno stílusban.
Első és harmadik felvonás: a házi túró
Hozzávalók:
- 2 liter tej - jelen esetben 2 dobozos, 1,5%-os UHT tejet használtam
- 125 ml 10%-os ecet
- +100 ml tej szükség esetén
Összköltséged cirka 330 Ft.
Tedd fel a tejet egy lábosban melegedni. Ha van otthon ételhőmérőd (szerintem a társadalom nagy részének nincs, én sem vettem még), akkor pontosan 50 fokig melegítsd. Ha nincs ilyen precíziós eszközöd, akkor dugd bele az ujjad kb 5 perc után. Ha azt érzed, hogy olyan a hőmérséklete, mint egy jó forró zuhanynak (azaz kissé éget, de még kibírod), akkor jó. Ekkor vedd le a tűzről és folyamatos kevergetés mellett, lassú sugárban add hozzá az ecetet. Egyből furcsa állapotot fog felvenni a tej. Ezután tegyél egy fedőt a lábosra és 30 percig hagyd állni a keveréket. Ezalatt bőven lesz időd elkészíteni a tésztát.
A fél óra letelte után, egy nagyobb szűrőbe tegyél egy tiszta konyharuhát (ld! hamisítsunk mozzarellát), öntsd bele a "trutyit", engedd, hogy lecsepegjen, majd kézmeleg vízben óvatosan mosd meg, hogy kis darabokra essen szét. Fogd össze a konyharuha négy sarkát és emeld fel. A felesleges vizet enyhe nyomkodással távolítsd el a túróból.
Ha túl száraznak érzed a keverékedet, akkor keverj hozzá 100-125 ml tejet. Készen is vagy. Közel fél kiló friss túrót kaptál. Még nem találtam 500 forint alatt 450 grammos kiszerelésben túrót a boltban, arról nem is beszélve, hogy ez sokkal finomabb.
Második felvonás: a házi tészta
Hozzávalók:
- 1 felvert tojás
- 140 g liszt
- 2-4 evőkanál víz (a liszttől függ, sajnos pontosan nem lehet megmondani)
- csipet só
Egy tálba szórd bele a lisztet és a sót. Keverd el a két összetevőt, majd készíts egy kis fészket a felvert tojásnak és a 2 kanál víznek. Két kezed segítségével kezd el összekeverni a hozzávalókat, amíg egy szép labdát nem kapsz. Ha nem akar összeállni, akkor apránként adj még hozzá vizet. Ha túlvizezted, akkor kis liszttel segíthetsz a dolgon. Addig játssz a tésztával, amíg egynemű, könnyen gyúrható anyagot nem kapsz (ez maximum öt perc).
Tegyél fel egy lábosban vizet forrni. Addig nyújtsd ki a tésztát (hivatalosan kb 1 mm vékonyra, de én most azt szerettem volna, ha jó vastag lesz, ezért kb 2-3 mm-re nyújtottam csak), amilyen alakúra csak szeretnéd és vágj ki belőle olyan formákat, amilyent csak akarsz. Mivel a túrós tészta vastagmetélttel jó, ezért jó vastag csíkokra vágtam fel amorf tésztámat. Mikor forr a víz, tegyél bele egy nagy csipet sót és egy evőkanál olajat. Tedd bele a tésztát és főzd készre. A vastag csíkjaimnak újraforrástól számítva 14 perc kellett, de ha vékonyabbra nyújtod, akkor 8-10 perc alatt kész is vagy. A főzési idő alatt azért néha kevergesd meg! Amíg fő a tészta, apríts fel egy kis szalonnát (én továbbra is lusta vagyok és előre felkockázott szalonnát veszek) és egy serpenyőben pirítsd meg. A tésztát szűrd le, tedd vissza a lábosba és keverd el a szalonna kisült zsírjával.
Negyedik felvonás: készen vagy!
Nincs más dolgod, mint a tésztát egy tányérra szedni, megszórni a túróval, pici sóval, ha gondolod egy kis tejföllel locsold meg, majd hintsd el a tetején a szalonnakockákat. Ha eddig még nem ettél házi túrós házi tésztát, akkor egy nagyon különleges élményben lesz részed! Sokkal, de sokkal finomabb, mint azt most gondolnád! Arról nem is beszélek, hogy mekkora menő leszel a kedves szemében, hogy ilyen ügyes vagy.