Hamarosan itt a Húsvét. A családot meg szerettem volna lepni egy olyan különleges húsvéti levessel, amit a Bátyám gyerekei is szívesen fogyasztanak, de a felnőttek is örömmel eszik. Az volt az alapkoncepcióm, hogy minden olyan íz szerepeljen az ételben, amitől a Húsvét, Húsvét. Azt hiszem bátran kijelenthetem, hogy életem egyik legfinomabb levesét alkottam meg. Pedig nem is szeretem a tormát.
Hozzávalók:
- 1 tubus (160 g-os) majonézes torma
- 1 fej apróra vágott lilahagyma
- 25 g zsemlemorzsa
- 1 liter zöldségleves (ha nincs otthon, akkor hamisíts: forralj fel egy liter vizet és tegyél bele 2 evőkanál ételízesítőt, majd újra forrald fel)
- 1 nagyobb fej édesburgonya (kb 450 g-os) felkockázva
- 2+1 evőkanál étolaj
- sonka ízlés szerint (most szeletelt feketeerdei sonkát használtam, de majd a megfőzött húsvéti sonkából fogok apró kockákat vágni)
A két evőkanál olajat hevítsd fel egy lábosban és szórd bele a lilahagymát. Mikor kezd üvegesedni, hintsd meg a zsemlemorzsával. Gyors kavarás és mehet is bele a majonézes torma. Keverd az egészet simára!
Ezután egy merőkanálnyi levest adj hozzá és keverd simára. Ezt addig folytasd, amíg el nem fogy a leves. A vége felé már nyugodtan merj több levest, nem lesz belőle gond. Ezután tedd bele az édesburgonyát, és takard le fedővel. Nagy lángon forrald fel. A forrás után vedd vissza minimumra a lángot és főzd a burgonyákat puhára 15 perc alatt. Ez idő alatt kockázd fel a sonkát, és egy evőkanál felhevített étolajon pirítsd jó ropogósra őket. Amikor az édesburgonya megpuhult, botmixerrel pürésítsd simára a levesedet. Merd tányérba és a tetejére tegyél a pirított sonkából. A tapasztalatok azt mutatják, hogy pillanatok alatt elfogy. Másnapra besűrűsödik, de semmi gond, egy kis zöldséglevessel segíthetsz a dolgon. Édes, krémes, tormás, sonkás. Pont olyan, mint egy húsvéti all-in-one.