KitchenPorno

Hétvégi vadulás!

2015. július 10. - k00

Egy igazi falusi vadpörköltet csináltunk pár hete vidéken, az egyik barátunk nyaralójában, Cell mellett egy hegyen. Most ezt a receptet hozzuk el nektek!

Hozzávalók:

  • 4 kg vadhús (nálunk szarvas comb volt)
  • 5 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2-3 ek zsír-zsiradék 
  • 5 db paradicsom
  • só, bors, majoránna, babérlevél,  ŐRÖLT PIROSPAPRIKA!!!!!!!!!!  

Kezdésnek a vöröshagymát kockázd fel és pirítsd meg a zsiradékon.

Ezek után mehet rá a kockázott hús és piríthatod tovább egyben.

Így néz ki amikor nagyjából megpirult ( lenti kép ), ezután öntsd fel 1 liter vízzel.

Ezek után mehet rá a kockázott paradicsom. Ez sok vizet fog engedni, de ezen felül még 1 litert legalább löttyintsetek alá.

10-15 perc elteltével mehet bele a fűszerezés, a bitangsok pirospaprikával.

A fűszerezés után addig főzzük, amíg a hús teljesen puha nem lesz és közben a vizet folyamatosan pótoljuk. Ez a rész eltarthat 3 órán át is. 

Ha elkészült forrón tálaljuk egy jó pofa parasztkenyérrel!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr867614480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2015.07.11. 10:22:33

Így is lehet, nyilván ez is finom....
Esetleg ha valakinek így ízetlen lenne, akkor 4 kg húshoz javasolnék a fölsoroltakon kívül további 2-3 fej vöröshagymát, legalább fél fej fokhagymát, két kápia-paprikát, csipet őrölt köményt, egy üveg jó minőségű száraz vörösbort, és én belehajítok még vagy fél kiló vargányát.... de persze minden ízlés kérdése...

ati27 2015.07.11. 11:47:12

Esetleg lepirítani jó kis füstölt szalonnát, és annak a zsírján megpirítani a hagymát.. :) És igen egy kis kömény szerintem is mehet bele és a vörösbor is..

Gergely_it · http://gergo.me 2015.07.11. 12:49:42

Én egy nappal előtte pácolni szoktam a vadhúst vörösborban, belevágott hagymával, babérral, fokhagymával, zsályával, rozmaringgal, stb.

Gergely_it · http://gergo.me 2015.07.11. 12:50:39

Aztán persze ez a vörösbor (leszűrve) megy a készülő pörköltbe.

martineden 2015.07.11. 12:55:09

@röf:
Ez a tokeletes amenyiben a z orolt paprika a piritptt hagymara van rateve,es aztan belekeverve a hus es piritva tovabb,majd fozni, a sajat leven es csak mindig kicsit felonteni mielott leegne,ugyanis azert a neve porkolt es nem ragu.

csepke 2015.07.11. 13:37:47

@martineden: igen ezt a pörkölt felöntögetést literszámra vÍzzel én sem értem. így a külföldiek főznek pörköltet. nem is szokott sikerülni nekik

Bambano 2015.07.11. 14:48:29

hogy lehet pörköltet főzni pörkölés nélkül?
a pörkölt lényege, hogy a paprikába forgatott húson megpörköljük kicsit a paprikát.
ez így olyan, mint a pörkölt szójából.

lavór 2015.07.11. 18:21:16

@Köldökszösz (csodalampa):

Falun főzték... városi úri népek...

scoundrel 2015.07.11. 23:06:42

sziasztok!

soha nem pácolom előre a vadhúst. általában szarvas.

ahány kiló a hús minimum annak fele kiló a hagyma, de inkább
egy kicsit több.

borókabogyó 6-10 szem, egész fej fokhagyma, 3-4 paradicsom,
2-3 paprika (tv+hegyes erős) ezek standard-ek...

én szoktam még bele rakni 1-2 szál répát nagyon apróra vágva,
ezzel is tuti.

na csók mindenkinek!

üdv.scoundrel

scoundrel 2015.07.11. 23:11:54

@scoundrel: a vörösbor meg alap. életemben nem csináltam még anélkül vadpörit :)
süti beállítások módosítása