Éliás, Tóbiás és az a fura szó

Dödölle, ahogyan Édesanyám készíti

2015. december 15. - thomasbeard

dodolle_0.jpg

Mindenki ismeri a nevét. Kevesebben vannak, akik már ettek is. Még kevesebben készítik. Aki készíti, az pedig a saját receptjét tartja az igazinak. Egy biztos, én úgy szeretem, ahogy Édesanyám készíti. Ezért most egy különleges recept jön, ami a szívemben különleges helyet foglal el. Olcsó, kiadós, de felveszi a versenyt bármelyik ételkülönlegességgel. (Speciel nem a legegészségesebb recept, amit valaha láttál.)

Hozzávalók:

  • 40 dkg kockára vágott burgonya
  • 20 dkg + kb 6 marék liszt
  • kb 1 marék búzadara
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál étkezési sertészsír
  • 1 evőkanál étolaj
  • 1 teáskanál őrölt csemegepaprika
  • 450 g tejföl

dodolle_1.jpg

A burgonyát lábosba tesszük, és annyi vízzel felöntjük, amennyi ellepi. Közepes lángon puhára főzzük; ez kb 22 percig volt tartani. Félidőnél irgalmatlanul megsózzuk, azaz egy egész evőkanálnyi sót hozzáadunk és elkeverjük. Amikor a főzési folyamat végéhez értünk, akkor egy tálba kiöntjük a főzővizet (még szükség lesz rá, ne a mosogatóba öntsd!), a puha krumplit pedig krumplinyomóval áttörjük.

dodolle_2.jpg

Tegyük vissza az összetört burgonyát a lángra, és három adagban adagoljuk vissza a főzővizet, részletenként alaposan elkeverve. Ekkor egy híg krumplis trutyit fogsz kapni. Rászórjuk a 20 dkg lisztet és alaposan elkeverjük (Édesanya a krumplinyomót használja ehhez a folyamathoz). Ezután folyamatos kavarás mellett jöhet a 3 marék liszt. Majd az egy marék búzadara, amit követ az újabb 3 marék liszt. Folyamatosan „nyomkodjuk” a masszát; ha nehéz lenyomni a céleszközt, akkor csavarj nyomásközben 90 fokot rajta. Ezt egészen addig kell csinálni, amíg a massza el nem kezd puffogni. Tudom, hogy ez így nem túl szakszerű, de majd ráfogsz jönni, hogy ez mit jelent. Akkor végeztük jól a dolgunkat, ha:

  1. acélosan megáll a masszában a kanál
  2. kóstoláskor nem tapad a szájpadlásunkhoz

Most jön az a rész, amit szerintem mindenki gyűlöl a hasonló recepteknél: a kész masszát egy éjszakán át célszerű pihentetni. Ha nem akarunk ennyit várni, akkor is hűtsük ki!

dodolle_3.jpg

Tálalás előtt kockázzuk fel a vöröshagymát és a zsír és étolaj felhevített keverékén süssük lassú tűzön rózsaszínre. Ez kb 20 percig fog tartani; félidőnél ízesíthetjük fél teáskanál sóval. Amikor készen van, levesszük a tűzről és elkeverjük benne a paprikát.

dodolle_4.jpg

Közben a masszából evőkanállal szaggassunk kis darabokat és kevés olajon pirítsuk meg őket.

A tejfölt keverjük el egy teáskanál sóval és egy kis lábosban hevítsük fel, de véletlenül se forraljuk fel! Tálaláskor a dödöllét öntözzük meg a pirított hagymával, és locsoljuk meg a langyos tejföllel. Hasfalrepedésig lehet belőle enni! Én szóltam!

dodolle_5.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr398174742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mighty 2015.12.16. 12:40:26

Imádom, de sajnos nagyon ritkán eszem dödöllét :(

ontologist 2015.12.16. 13:31:05

Lehet, hogy ez is finom, de nem dödölle. A dödölle csak sárga krumpliból, lisztből, és egyes helyeken tojásból áll, búzadara nem kell bele, éjszakáztatni sem kell. Viszont a krumplit héjastul kell megfőzni. A fenti recepttel pont az a baj, hogy a hámozott, darabolt burgonya főzés közben túl sok vizet vesz fel, ezért kell sok liszttel és búzadarával keverni, hogy ezek felszívják a felesleges vizet.

élhetetlen 2015.12.16. 13:59:13

Én egy egyszerűbb ízlésvilágú ember vagyok, ráadásul lusta is. A krumplit bizony megtöröm a saját főzőlevében, aztán jöhet a liszt (benne van minden, a krumpli, a főzőlé, a liszt), és a puffogás. Dara nincs. A tálalás is más, egy evőkanállal, benne egy kis zsírral, széthúzogatom a tányéron, és a keletkezett gödröcskékbe beleolvad a kanálról a zsír, és már csak egy adag tejföl kell. Így nem is olyan durva kaja. A szüleim ették sült hagymával, és kolbász karikákkal. Hogy dödölle-e? Nálunk krumplikása volt. És volt egy testvére is, a babkása, szemesbab megfőzve, összetörve, és ugyanígy besűrítve.

user friendly 2015.12.16. 14:36:32

én is egyszerűbben csinálom. a főzővízben töröm meg a krumplit, abba megy a liszt (esetleg liszt- rétesliszt fele-fele arányban) dara nincs, puffogás van, éjszakáztatás nincs, csak hűtés. aztán egy serpenyőben üvegesre párolt hagymára szaggatom rá és együtt pirítom meg. pirospaprikát nem teszek bele, nem is hallottam még ilyet, de ízlések és pofonok, ugye... amikor már jól lepirult, mehet a tányérra nyakon öntve egy adag telföllel, nyamm. nekem libazsiron pirítva a legtutibb, de olajon is szoktuk csinálni, ha nincs más.

@ontologist: még soha nem hallottam/olvastam héjában főtt krumplival a dödöllét, pedig annó többször jártam dödölle-fesztiválon is Vas megyében és végigkóstoltam jó pár félét, recepteket is gyűjtöttem. de érdekes, amit mondasz. lehet, hogy egyszer kipróbáljuk így is, bár szerintem pont ez nem igazán dödölle. :)

Phteven 2015.12.16. 14:50:14

Mi kukoricadarával is szoktuk csinálni. Mondjuk ebből a receptből hiányzik, hogy extra szűz oliva olajon pirítsuk a hagymát. :-D (Az olaj-zsír keveréket sem értem. Az olaj teljesen fölösleges bele.) Valamint, tessék mondani, a sült szalonna hol marad?!

csak.nektek.krealt 2015.12.16. 14:54:31

Úgy látom ahány ház, annyi készítési mód :) Én sós vízben megfőzöm a krumplit, kb a víz felét leöntöm, összenyomom a krumplit, majd mehet hozzá a liszt, hogy megálljon benne a kanál. Közben zsíron megpirítom kicsit a vöröshagymát, a végén hozzáadom a pirospaprikát. Ezután ebben a paprikás-hagymás masszába forgatok evőkanálnyi lisztes-krumpligombócokat, és berakom tepsibe, aztán addig sütöm, amíg meg nem barnul a hagyma a tetején.... iszonyú finom :)

user friendly 2015.12.16. 14:59:34

@Phteven: a sült szalonna opcionális szerintem, nem kötelező elem, de finom azzal is. természetesen csakis extra szűz olivaolajon pirítva :))
érdekes lehet kukoricadarával, az már ilyen dödölle-puliszka (polenta) fúzió.

Six 2015.12.16. 15:12:18

@Phteven: oliva olajon sztem semmit ne piríts... brutál rákkeltő anyagok szabadulnak fel azon a hőmérsékleten, akármennyire minőségi meg extra szűz.

2015.12.16. 15:29:23

csokolom
most mar eleg legyen !!!
Ki mikorra hiv meg ???
Karacsonyre kepes vagyok latogatasokat eszközölni !!
Jöhet barmilyen metodussal elkeszitett !!
csokolom

rfbzs 2015.12.16. 16:08:36

@ontologist!

Nem jól tudod.
A dödölléhez nem héjában főtt krumpli kell, az más tèszta.

commando 2015.12.16. 16:21:17

@user friendly: Hát igen! Ez az igazi recept, a zalai - őrségi vidék híres étele. Korrekt! Se dara, se pirospaprika, se étolaj (nemhogy még oliva!!), se pihentetés, és gyengén pirított - párolt sok vöröshagymára szaggatni és átpirítani. Aztán tejfölt rá! Tejföl nélkül kiváló körete a vadpörkölteknek. Hallottam még egyéb neveit is, természetesen kissé más elkészítéssel és hozzávalókkal, de a lényeg ugyanaz. Szóval: dödölle, gyöngelepény, gölkögény, nyögvenyelő, nyökkencs. Szóval mindegyik úgy indul, hogy krumpli megfőz, levében összetör, liszttel dagasztani a tűz fölött, aztán innen már szétágazó a "technológia".

A megvalósult amerikai ólom.. 2015.12.16. 16:25:08

A Tv paprikán kemencében sütötték tepsiben az őzpörkölthöz..

rossamela9 2015.12.16. 19:43:20

@commando: csatlakozom. Én is nagyjából tanultam anyámtol, ahogy user friendly készíti.
És a vaddisznópörköltet is meg kell említenem.
Bár 100-ból 98-szor csak tejföllel eszem. Rengeteg tejföllel. Rengeteg dödöllét. ☺
És ha még egy kis savanyú káposzta is kerül mellé, tökmagolajjal meglocsolva...

Ha utolsó vacsorát kellene kérnem, dödölle lenne az.

David Bowman 2015.12.16. 20:20:12

Épp ma ettem, de nálunk gránicának nevezik. Érdekes, mert az meg oroszul határ(vonal).

NMaria 2015.12.16. 20:32:09

DÖDÖLLE! Nálunk somogyban, Gánisának nevezik!

NMaria 2015.12.16. 20:35:50

@NMaria: Bocsi, GÁNICA! Nagymamám szokta csinálni, jól lepipította, és jó zsíros tejföllel kínálta!

Nomad_ 2015.12.16. 20:48:52

nálunk a massza formátumban hamulya
másnap a maradék szaggatva sütőben sütve ganca, volt.
nagy kedvenc.

Parajpuding 2015.12.16. 21:25:25

Sokféleképpen készítik és sokféleképpen szeretik. Zalában dödölle, Somogyban inkább gánica. Máshol más lehet. Én speciel nem használnék és nem használok hozzá fűszerpaprikát. Meg olívaolajat (micsoda baromság).
A megfelelő fajta krumpli + főzővíz, só, rétesliszt, zsír, v.hagyma, tejföl Ennyi kell hozzá. Lehet cifrázni, de minek?

Parajpuding 2015.12.16. 21:29:48

@ontologist: Amihez héjastul kell a krumplit megfőzni, na az NEM dödölle.

Phteven 2015.12.16. 23:54:24

@Six: Nem jelzett az ironia metered? :-) A en konyhamban olajat csakis salatara hasznalok. Abbol is hazi sajtolasut.

So No 2015.12.17. 00:25:13

@ontologist: pontosan...

Gyerekkorom nagy reszet Zalaban toltottem. Ott rengetegszer ettem. Nagyim (o is zalai volt) sem cifrazta ennyire. Viszont szalonna volt rajta.

So No 2015.12.17. 00:27:24

@Parajpuding: zalaban hejastol foztek. Hogy most hogy csinaljak (hala a sok hozzaerto receptgurunak) akik mindehol kinyilatkoztatnak, nem tudom.

commando 2015.12.17. 06:29:33

@rossamela9: Savanyú káposzta tökmagolajjal?? Istenem, mennyei boldogság! Csak sajnos az igazi tökmagolaj már aranyárban van. Bár, szerencsére az Ausztriában dolgozó gyermekeim mindig meglepnek egy liter burgenlandi kurbishkernöl-lel! :-)

Gizella Bottyán 2015.12.17. 06:53:31

Nagyanyám gyakran készítette, guharanc-nak hívta és nagyon szerettem. Krumpli, liszt összefőzve, hagymás zsírban pirítva. Sok éve meghalt, Zalában élő nevelt lányom készített dödölét egyszer, mikor megláttam és megkóstoltam, nagyon meghatódtam a gyerekkori ízekre. Az ország két végében ugyanaz a szegényétel! Én tejföl és szalonna nélkül szeretem. Így szoktam meg. Ja és vadpörkölt se kell hozzá.

Lady.Bird 2015.12.17. 06:56:46

Borsodban nagymamám pehelyzsámiskának hívta, és nem hagymával készítette, hanem tepsiben, zsírban megpirítva, utána megszórva túróval és tejföllel-sült tejföllel (tót hatás az északi vidéken). A héjában főzött krumpliból vagy nudli-szilvás/barackos gombóc főtt, vagy krumpliperec (másutt flutának is hívják) sült.