KitchenPorno

Segítség! Fél napom van Karácsonyig!

Gyors megoldások az ünnepi hangulatért

2017. december 22. - thomasbeard

img_20171222_170554.jpg

Vannak olyanok, akiknek nincs idejük semmire, vagy nem mertek eddig nekilátni a "klasszikusoknak", mert hihetetlen sok időt vesznek igénybe. Most két olyan receptet próbáltunk ki, amik évek óta az internet sztárjai, de az egyiken még csavartunk egyet, hogy annyit se kelljen foglalkozni vele, amennyit az eredeti recept ír. Jöjjön a maceramentes bejgli (mindenhonnan csenve ötleteket) és az express mézeskalács (rupaner konyhájából lopva ez utóbbit). 24-én délig nyitva vannak a boltok nagy része, így a hiányzó összetevőket még pótolhatod, és 3-4 óra után készen is vagy, úgy, hogy nem kell belehalnod. (Azért el fogsz fáradni.)

Maceramentes bejgli

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 20 dkg szobahőmérsékletű vaj/margarin (vagy 30 másodperc a mikróban, ha még hideg :)
  • 5 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 kávéskanál só
  • 1 db citrom
  • 1 csomag vaníliás cukor

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 20-20 dkg darált mák/dió
  • 15-15 dkg cukor
  • 2-2 csomag vaníliás cukor
  • 1-1 dl tej
  • 1-1 evőkanál szilva/baracklekvár

A tészták kenéséhez:

  • 1 db felvert tojás

A tészta hozzávalóit pakold a kenyérsütőgépbe a gépednek megfelelő sorrendbe és indítsd el a dagasztó-kelesztő programot. (Ez a csavar, mert egy csomó macerától megkíméled magad. Ha nincs otthon kenyérsütőgéped, akkor bizony kézzel kell összegyúrnod, ami miatt neki sem fogsz állni.) Amíg dolgozik a gép, nyugodtan állj neki a mézeskalácsnak.

Ha lejárt a program, akkor várj még egy kicsit mielőtt kiveszed. A 2 dl tejet forrósítsd meg, a mákot és a diót tedd egy-egy tálba, add hozzá a cukrokat, gyors keverés után öntsd rájuk az ízenként 1-1 deci tejet és keverd simára őket. Majd a dióshoz add a barack, a mákoshoz a szilvalekvárt, és így is keverd ki simára. (Természetesen tehetsz még bele mazsolát, vagy aszalt vörösáfonyát, vagy amit akarsz.)

Most már kiveheted a tésztát a gépből, készíts belőle egy nagyobb labdát, amit vágj 4 egyenlő részre, és azokból is csinálj labdákat. A labdákat egyesével nyújtsd ki téglalappá (nem kell vonalzó, nem baj, ha girbegurba; de nagyjából legyenek egyformák és férjenek bele a tepsidbe). A tésztákon oszlasd el a töltelékeket egyenlő részben (nyilván két tészta diós, két tészta mákos lesz), majd téglalpok rövidebb éleit kissé hajtsd fel, majd a hosszabb élnél tekerd fel a bejgliket. Mehetnek egymás mellé egy nagyobb tepsibe. Kend le őket a felvert tojás felével, majd egy tiszta konyharuhával takard le és várj kb 20 percet. Aztán még egyszer kend le a felvert tojással és újból takarás és 20 perc várakozás jön. (Nyilván ezidő alatt tudsz ajándékot csomagolni, karácsonyfát díszíteni, megbolondulni, kiakadni, kávézni, röhögni magadon, stb.) A második várakozás utolsó öt percében kapcsold be a sütőt 200 fokra, így alaposan fel fog hevülni a sütőtér. Mehetnek is a bejglik befelé, 5 perc után vedd vissza a hőfokot 180 fokra és 20 perc után készen is vagy. (Ha légkeveréses a sütőd, akkor összesen 15-18 perc alatt leszel kész.) Ha kihűlt, akkor szeletelheted is, és örvendj annak, hogy nagyon finomat alkottál.

img_20171222_194752.jpg

Expressz mézeskalács

Hozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 30 dkg margarin vagy vaj
  • 2,5 dl méz
  • 3 tojás

Kapcsold be a sütőt 180 fokra.

A lisztet, porcukrot, szódabikarbonát és a fűszerkeveréket keverd össze, majd szitáld át őket egy szűrőn vagy szitán (haha! :D). A 30 dkg margarint dobd be egy percre a mikróba, mehet a lisztes cuccra, majd a méz és a tojás is. Egy villával keverd őket addig, amíg tudod, majd mehet egy lisztezett felületre és kézzel gyúrogasd addig, amíg egy szép, sima gömbszerűség nem lesz belőle. Vágd 4 egyenlő részre, majd az egyiket nyújtsd ki egy kb 1 cm vastag téglalappá (vagy pacává). Valamilyen kiszúróformával vagy pohárral vagy késsel szabadkézi formákat alkotva szaggasd ki a tésztát, helyezd egy nagy tepsibe a formáidat (kell köztük hely, mert dagadni fognak), majd mehet a tepsi a sütőbe maximum 10 percre (ha légkeveréses a sütőd, akkor maximum 6 percre!!!). Amíg sülnek a formázott tészták, folytasd a nyújtást és a formázást. Én most a tészta egy részére szórtam sütésálló színes cukrokat is, amiket belenyomkodtam a tésztába nyújtófával. (Profik természetesen díszítik mindenfélével, de mi nem vagyunk azok. :) Nem baj, ha több tepsi is van otthon, így gyorsabban tudsz haladni. A végén tedd ki tálcákra a sütiket és légy magadra nagyon büszke.

Nem bonyolult egyik recept sem, és ha ketten csináljátok, akkor még vicces is lesz (meg pajzán is).

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket kívánok Mindenkinek!

img_20171222_170523.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr4013519071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sunny Days 2017.12.22. 21:35:04

Ez életmentő! Köszi és boldog karácsonyt!

thomasbeard 2017.12.22. 22:14:56

@Sunny Days: Neked is nagyon boldog Karácsonyt kívánok!
süti beállítások módosítása