Még soha életedben nem készítettél sütit karácsonyra? Valami olyat szeretnél, amit még napokkal később is felemlegetnek? Jól jönne egy csodarecept? Jó helyen jársz. A világ egyik legfinomabb karácsonyi sütireceptje következik, amit kedvedre variálhatsz. Egy elképesztően finom kombinációt mutatok be.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 150 g kristálycukor
- 1 lime
- 300 g citromos joghurt (brutálisan finom citromos-limoncellos ízűt használtam)
- 1 dl étolaj
- 100 g aszalványok és magok keveréke
- 1/2 teáskanál gyömbéres-narancsos fűszerkeverék
- 1 zacskó sütőpor
- 100 g liszt
A sütőt kapcsoljuk be 180 fokra. A magokat és aszalványokat aprítsuk fel kis darabokra (vagy ha valaki olyan lusta mint én, akkor dobálja bele a kávédarálóban és pár szuperrövid gombnyomás után készen is van). A két tojást a cukorral keverjük habosra fehéredésig. Ezután adjuk hozzá a lime reszelt héját és kifacsart levét. Gyors összekeverés után mehet bele a joghurt és az olaj, amikkel szintén simára keverjük a masszát.
Jöhetnek a magok és aszalványok, a liszt, a fűszerkeverék és a sütőpor. Alaposan elkeverjük őket a masszába. Egy sütiformát kikenünk vajjal (én a biztonság kedvéért zsemlemorzsával is beszórtam), beleöntjük a tésztát, és mehet is a sütőbe 40 percre. Mielőtt kiveszed, ne felejts el tűpróbát végezni! (Légkeveréses sütőben 30 perc elég neki.)
Ezután jön a legnehezebb rész. Meg kell várni, amíg kihűl. Ezután már lazán kijön a formából, kenyérszeletelő késsel vágható, majd kedvünk szerint tálalható. Hihetetlenül friss, citrusos, légiesen könnyed karácsonyi sütinket mindenki imádni fogja! (Ha rám hallgatsz, akkor egyből dupla adagot csinálsz, mert az első adagot szinte csak te fogod benyomni, egyedül).