Minden kapcsolatban felüti a fejét a zöld szemű szörnyeteg, azaz a féltékenység. Ahhoz, hogy egy féltékenykedésből fakadó vitát könnyedén lezárjunk, érdemes ezt a receptet elkészíteni. Könnyű, mégis különleges. Meglepő ízkombináció, ami nem jellemző a magyar konyhára. Bárkiben megakasztja a szót!
Hozzávalók az alaptésztához:
- 300 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál só
- 130 g kristálycukor
- 125 g puha margarin
- 2 tojás
- 3 közepes kivi
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra vagy 3-as fokozatra. A kiviket vágd félbe, kapard ki egy kiskanál segítségével a húsukat egy tányérba, és villával nyomkodva pépesítsd. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy másik tálban pedig a cukrot és a margarint addig keverd egy (gépi) habverővel, amíg ki nem fehéredik a massza. Eztán egyesével keverd a krémbe a két tojást.
Ezután jöhet a kivipép. Én a pépet már fakanállal kevertem bele. Mikor egynemű a massza, jöhet a lisztes keverék, de nem egyszerre, hanem 3-4 adagban. Egy adag lisztes cucc, elkeverés, újabb adag lisztes cucc, elkeverés... Így jó sok levegőt tudsz a tésztádba keverni. Ha mindent simára elkevertél, a masszát öntsd egy kivajazott, közepes méretű tepsibe. Told a sütőbe és süsd készre 55 perc alatt.
Hozzávalók a pálinkás kivihez:
- 2 közepes méretű kivi
- 2 teáskanál porcukor
- 2 cl pálinka - nekem szilva volt otthon
A kiviket a fent ismertetett módszerrel belezd ki, de ne pépesítsd teljesen, hagyd meg darabosra. Egy kis lábosban tedd fel a kivit és a porcukrot közepes lángra. Folyamatos kevergetés mellett forrald fel a keveréket. Mikor gyöngyözik a darabos pempő széle, öntsd rá a pálinkát, keverd addig, amíg nem forr teljesen. Ezután zárd el a gázt, tedd félre a feltétet, hogy kihűljön. Ha a tésztád megsült, kihűlt, akkor vágj ki belőle valamilyen formát (én most szívecskét formáztam, mert az olyan, ami tetszik a hölgyeknek, illetve hirtelen nyugtatja az ideges nőt) és tedd a tetejére a pálinkás kivit.
De mit csináljunk a maradék tésztával, ami a faragás után megmarad? Varázsoljunk belőle kivis álmot!
Hozzávalók a kivikrémhez:
- 5 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 1 tojás fehérjéje
- 5 csapott evőkanál cukor
- 1 evőkanál méz
- 1 csomag vaníliás vagy tejszínes pudingpor
- 3 kivi
A pudingport egy lábosban a cukorral, 2-3 evőkanál tejjel és a tojás sárgájával sima masszává kevered. Folyamatos keverés mellett hozzáöntöd lassú sugárban a maradék tejet. Közepes lángon, lassan kevergetve addig főzöd, amíg besűrűsödik. A tojás fehérjéjéből verj kemény habot és óvatosan forgasd bele a krémbe. Ezután a kivik kikapart és apróra vágott húsát is add hozzá. A maradék tésztát tépegesd apró darabokra. Egy nagyobb pohár aljára tegyél egy kis sütit, majd krémet, majd sütit, majd krémet... Krémmel zárd a sort. Díszítheted a süti morzsájával. Langyosan mennyei!