A húsvéti nagy evéseknek mindig az a vége, hogy maradnak finom falatok, melyeket már senki nem kíván megenni. A maradék felhasználásnak egyik módja, hogy készítünk belőle valami egészen különlegeset, ami bárkit levesz a lábáról.
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta szoba hőmérsékletűre felengedve
- 500 g zöldség (ami akár maradékokból is lehet; ha fagyasztottból dolgozol, akkor előtte főzd meg a csomagoláson található utasításoknak megfelelően, majd hűtsd ki minimum langyosra)
- 50 g puha vaj
- 10 dkg durvára reszelt sajt
- 1 fej reszelt vöröshagyma (a reszelő nagy lyukú oldalán)
- 10 dkg maradék sonka és főtt tojás felkockázva
- 2+1 felvert tojás
- 5 dkg zsemlemorzsa
- 1 evőkanálnyi + 1 teáskanálnyi ételízesítő
- 1 teáskanálnyi őrölt bors
Felezd el a leveles tésztát és nyújts belőle két akkora lapot, melyek 5-5 centire túlnyúlnak egy kis tepsi szélein. A puha vajat keverd ki egy teáskanálnyi borssal és ételízesítővel. Ebből a vajból vegyél le 1-1 teáskanálnyit és kend meg vele a lapokat.
A zöldséget, a maradék vajat, a sajtot, a vöröshagymát, a sonkát, a főtt tojásokat, a zsemlemorzsát és az egy teáskanálnyi ételízesítőt keverd össze alaposan egy nagy tálban. Most bekapcsolhatod a sütőt 200 fokra vagy 4-es fokozatra.
Kanalazd a zöldséges keveréket az egyik lapra, formázz belőle egy formás rudat, úgy, hogy kb 5 centi maradjon a lapból. A másik lapot a vajas felével lefelé borítsd rá. Most pedig a lapok széleit hajtogasd össze úgy, hogy 3 centinként felhajtod a tésztákat, mintha szalvétát hajtogatnál háromszögűre. Ha ez így nem érthető, akkor hajtogasd úgy, ahogy neked tetszik, a lényeg, hogy a két lap szélei egymásba legyenek hajtogatva. Egy villával bökdösd meg, majd kend le egy felvert tojással. Óvatosan nyúlj alá és tedd a kivajazott tepsibe.
Told be az előmelegített sütőbe. 5 percig süsd, majd csökkentsd a hőfokot 180 fokra/3-as fokozatra. Most 15 percig sül tovább a mennyei manna. Végül vissza 200 fokra/4-es fokozatra újabb 15 percre. Ha letelt az idő, akkor kapcsold ki a sütőt és hagyd a "pitét" még 10 percig a sütőben.
Önmagában is finom, de köretként is fogyaszthatjátok. A tölteléket pedig úgy variálhatod, ahogy neked tetszik, illetve ami maradék van otthon. Ha így tünteted el a megmaradt finomságokat, te leszel a nap hőse!