A mák élettani hatásairól szóló cikkeknek se szeri, se száma. Mégis, valahogyan megrekedt a mákos tészta, poharas mákos és a bejgli felhasználási szintjén. Pedig a mákos recepteknek se szeri se száma. Most mi is mutatunk egyet, ami nagy kedvencünké vált. Igaz, nem a legideálisabb randikaja, de ha van kéznél fogkefe, akkor semmi baj sem történhet. Mivel, állítólag, a mák természetes afrodiziákum is.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 200 g mák
- 200 g porcukor
- 3 dl tej
- 50 g zsemlemorzsa
- 1 teáskanál vanília esszencia vagy 2 teáskanál vanília aroma vagy 1 zacskó vaníliás cukor
- opcionálisan valamilyen finom, kesernyés lekvár - én most házi meggydzsemet használtam
Hozzávalók a tésztához
- 350 g liszt
- 1 csipet só
- 1 tojás
- 50 g kristálycukor
- 120 g tejföl
- 200 g olvasztott margarin vagy vaj (de a házi zsír lenne a legjobb)
- 1 teáskanál sütőpor
A mákot összekevered a porcukorral. A tejet egy kis lábosban, közepes lángon felteszed a tűzhelyre melegedni. Amikor kissé gyöngyözik a tej széle beleöntöd a porcukros mákot, összekevered és egy perc múlva belekevered a zsemlemorzsát is. Amikor már sűrű a keverék, elzárod alatta a lángot és félreteszed, hogy kihűljön. Ha kihűlt, mehet bele a vanília és a citrom reszelt héja. Alaposan összekevered és megállod, hogy ne fald be magában.
A lisztet összekevered a csipet sóval, cukorral és a sütőporral. Beleütöd a tojást, hozzákanalazod a tejfölt és ráöntöd az olvasztott margarint. Kanállal, robotgéppel vagy kézzel összekevered. Ez az adag egy 32 cm-es piteformához lesz elegendő.
A formát enyhén kivajazod és kilisztezed. A tésztát megfelezed és közel akkora kör alakúra kinyújtod mindkettő felet, amekkora a piteforma. Az egyik kör lesz alja, a másik (tádám!) a teteje.
A sütőt állítsd 230 fokra vagy 5-ös fokozatra. A piteformába helyezd bele az első kinyújtott tésztát. Ha szereted a savanykás ízeket, akkor kend le a lapot valamilyen finom lekvárral. Én most dzsemet használtam, mert abban vannak gyümölcsdarabok is. Erre kanalazhatod a mákot. Egy evőkéssel simítsd el az egészet, majd helyezd rá a második tésztalapot. Ha van kedved, akkor egy éles kés hegyével rajzolj bele mintákat. Én most tortaszeleteket véstem fel, mert így könnyebb lesz szelni. Aztán egy villával bökdösd meg a felső lapot, hogy a keletkező gőz könnyedén tudjon távozni a sütiből. Told be a sütőbe és 10 percig süsd a 230 fokon/5-ös fokozaton. Ezután csökkentsd a hőmérsékletet 180 fokra/3-as fokozatra és még 15 percig süsd. Készen is vagy! Hagyd kihűlni és tálald! Szerintem semmi nem kell mellé, mert így kerek. De ha van otthon egy kis vaníliafagyi, akkor a langyos pite mellé tökéletes választás lesz.