Kiskoromban mindig kilopóztam Édesanyám virágoskertjébe és a lehető legnagyobb titokban és gondossággal téptem ki gyökerestől a virágokat, hogy csillogó szemekkel adhassam át neki Anyák napja alkalmából. Ő pedig mindig mosolyogva fogadta, és csak a hátam mögött szomorkodott "barbárságomon". Pár évvel később már Édesapától kértem pénzt, hogy megvehessem a lehető legnagyobb dobozos bonbont, a Bokrétát.
Idén arra gondoltam, hogy virágot sütök neki. Rózsát. Fel is túrtam az internetet, sok száz receptet olvastam át. Ezekből redukáltam le ezt a roppant egyszerű receptet, ami kis kézügyességgel az egyik legmeghatóbb ajándék lehet. Ha víz helyett rózsaborral (roséval) locsoljuk meg, akkor tökéletessé tesszük az élményt.
Hozzávalók:
- 130 g liszt
- 1 piros alma
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál méz
- 3 evőkanál víz
- 60 g puha vaj
Az alaposan megmosott almát vágd félbe, és a magházat óvatosan vedd ki. Amennyire csak tudod, vágd vékony szeletekre a félalmákat. A szeleteket tedd egy kis lábosba, kanalazd rájuk a vizet, a mézet és a cukrot. Kis lángon hevítsd, majd amikor felforr a keverék, 3 percig tartsd így az egészet. Ezután vedd le a tűzről és óvatosan szedd ki a megpuhult almadarabokat egymás mellé egy sütőpapírra.
A lisztet, a puha vajat és három evőkanálnyi almás-mézes levet keverd össze. Mikor egy sima, egynemű tésztát kaptál, vágd két részre, mert így könnyebb lesz kinyújtani közel 1-2 mm vékonyra. Majd vágd fel akkora csíkokra, amik kissé kisebbek, mint az almaszeleteid mérete. Most kapcsold be a sütőt 180 fokra. A csíkokra fektesd rá a kihűlt almákat és így tekerd fel, mint egy csigát. Készen is vannak a rózsák. A biztonság kedvéért muffin kapszlikba tettem őket. Told be a sütőbe és 15 perc alatt süsd készre őket. Ha még teljesebbé szeretnéd tenni remekműveidet, akkor még forrón szitálj rájuk fahéjas porcukrot.
Mi, blogoló férfiak, innen is csókoljuk, öleljük Édesanyáinkat!