KitchenPorno

Hamisítsunk rizottót!

2015. május 18. - thomasbeard

hamis_rizotto_0.jpg

Amióta mennek a főzős műsorok, azóta tudom, hogy a rizottó nagyon finom, de nagyon nehéz jót csinálni. Nem jó hozzá az "occsó rizsa", mert abból sosem lesz rizottó. Ezért nekiálltam, hogy hamisítsak egyet. Hagymás, sajtos, krémes. Igazán finom vacsora lett belőle, ami nem terheli meg a pénztárcát, de lehet vele villantani.

Hozzávalók:

  • 20 dkg rizs
  • 5 deci forró vízben feloldott, 2 evőkanálnyi ételízesítő (hívjuk "alaplének")
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál vaj (vagy az olcsóság kedvéért vajízű margarin - tudom, tudom...)
  • 1 fej vöröshagyma a reszelő legnagyobb lyukú oldalán lereszelve
  • 2,5 deci tej
  • 2 csapott evőkanálnyi liszt
  • 10 dkg reszelt sajt (nekem most gouda volt itthon)
  • 1/2 teáskanálnyi só
  • 1/2 teáskanálnyi bors

A rizs

hamis_rizotto_1.jpg

A rizsszemeket sűrű szűrőbe teszed és addig mosod folyó víz alatt, amíg tiszta víz nem folyik át. Lecsöpögtetted. Egy lábosban közepes lángon felhevíted az étolajat, majd rászórod a rizst és folyamatosan kevergetve fehéredésig hevíted a szemeket. (Bevallom, én nem szoktam vizsgálni, hogy mindegyik kifehéredett e.) Ekkor ráöntöd a forró "alaplevet", de legyél óvatos, mert a két forró komponens találkozása komplett armageddont idéz elő. Szóval csak óvatosan kezd el, vékony sugárban önteni. Keverj egy nagyot, majd vedd le minimumra a lángot, tedd a fedőt a lábosra. Így hagyd főni 10 percig. Ezután zárd el a lángot és a fedő emelgetése nélkül még hagyd pihenni 10 percig.Ezután készen is vagy a rizzsel. Nekem mindig sikerül így. (40 dkg rizshez 8 deci "alaplevet" használok.)

A szósz

hamis_rizotto_2.jpg

A vajat egy serpenyőben, közepes lángon felolvasztod és rádobod a reszelt hagymát. Pár perc kevergetés után ráöntöd a tejet. Felhevíted a keveréket, de nem kell forrnia. A lisztet apránként, folyamatosan kevergetve elvegyíted a hagymás tejjel. (Egy evőkanálnyi lisztet kb. három adagban szórom bele.) Ne hagyd abba a kevergetést!

hamis_rizotto_3.jpg

Amikor pudingszerűen krémes lesz a hagymás tej, dobd rá a reszelt sajtot és olvaszd bele a szószba. Ezután sózd, borsozd. (Én még fokozni szoktam a hagymás ízeket, ezért reszelek bele egy kis szárított fokhagymát is.)

A hamisítás

Nincs más hátra, mint a rizst és a szószt összeforgasd és tálald. Nem az a kimondott randikaja, de az ízek fenségesek. Sok mindennel lehet turbózni, de önmagában is fogyasztható.

hamis_rizotto_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr57467372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

icceman 2015.05.18. 10:36:52

Én kérek elnézést, hogy megint itt vagyok ( halpucolás :) ), de megint alapvető és súlyos tévedésektől hemzseg az írás.
Nem fogom részletezni.
Jó lenne, ha beiratkoznál egy alap főzőtanfolyamra, ha már mindenképpen az az agylövésed, hogy főzőblogot vezetsz.
Zavar, hogy az igénytelenség, az ostoba gondolkodás felé próbálod terelni azt a kevés embert, aki hajlandó fakanalat ragadni.
Mi a fene az a szárított fokhagyma, amit le kell reszelni??? :)

thomasbeard 2015.05.18. 11:12:31

@icceman: Először is köszönjük szépen, hogy visszatértél!
A szárított fokhagymát fűszermalom formájában árulják. Rendkívül finom és illatos.
Nem tudom milyen tévedésekre gondolsz, de ezt a receptet jómagam már sokszor elkészítettem, és mindig nagyon finom végeredmény. Ha sok is benne a tévedés, akkor ez egy jó eredménnyel végződő "baki". :)
Nem célunk, hogy az igénytelenség felé tereljük az embereket, de az igenis célunk, hogy olcsó és finom recepteket tegyünk közzé. Szerencsére vannak, akik ki is próbálják a receptjeinket és utána kommentelnek. :)
Tőled is várjuk továbbra is a konstruktív kritikákat, mert abból tanulunk. (Pl. most már tudom, hogy nem mindenki ismeri a szárított fokhagymát. :)

élhetetlen 2015.05.18. 18:00:56

Tudod, az a baj, hogy fellengzős vagy, és ez irritálhat embereket. Amit a rizs elkészítésénél leírtál, az a párolt rizs, függetlenül attól, hogy hogy ételízesítőből készült „alaplevet”, vagy csapvizet használsz. Erre mindegy, hogy mit teszel, nem lesz rizottó. A „hamis” szó használatát pedig meg kéne gondolni, mert általában azt jelenti a konyhában, hogy másból készül, mint az igazi. Valamelyik angol szakácsnő készített hamis rizottót rizs alakú tésztából, de ugyanúgy borral, és kevergetve, lassanként felöntve, stb. Sikeres énekesnőnknek is sikerült olyat feltenni a címlapra, hogy hamis gulyásleves, az első alapanyag 25 dkg csirkemell. A hamis gulyásban nincsen hús. Nem ártana, ha olvasnátok is, mielőtt írtok. Ha azt írod, hogy egy szuper mártás a párolt rizshez, akkor rendben vagy.

A fickó 2015.05.18. 18:13:42

Iccemann, valószínűleg a megfogalmazás miatt nem értette, (vagy nem akarta érteni) miről is van szó. Szerencsésebb lett volna például a „fűszermalomból egy kevés foghagyma granulátumot őrölünk a tetejére „. Mostantól, már nem csak borsozzuk, paprikázzuk, hanem fokhagymázzuk is utólag az ételt. :)
A szárított fokhagyma: fokhagyma granulátum, vagy finomra őrölve (nem reszelve) fokhagymapor néven talán ismertebb termék. Például, egy alacsony hőmérsékleten szuvidálandó alapanyag fűszerezéséhez kifejezetten ez való, tehát hasznos alapanyag egy igényes konyhában is.
Hamis rizottó? Áááá. B…ki, mi jöhet még? Azt nem mondom, hogy akkor semmi bajom nem lenne az étellel, ha nem a rizottót hamisítanád vele. Mindenesetre pénzt ne hamisíts? :D Amúgy meg előjött bennem egy kép: ürge hazamegy az öntödéből éhesen, talál kolbászt a hűtőben, de félredobja. F…om, inkább tolok egy kis hamis tejbe rizottót. :D

thomasbeard 2015.05.18. 21:40:40

@élhetetlen: Köszönöm szépen a kritikát!

@A fickó: Köszönöm szépen a hozzászólást! Kb 2 órája mosolygok az utolsó mondaton. :) Megtiszteltetés, hogy te is beleolvastál a blogunkba! Köszönjük szépen!

A hamisítás szót a továbbiakban kerülni fogom. Teljesen igazatok van.

Elnézést kérek, ha bárki még fellengzősnek gondolt! Nem volt célom, és nem is lesz az. Mindig örömmel veszem a kritikákat, ha azok építő jellegűek.

Szívesen fogadjuk a véleményeket itt is, illetve a fényképeket is a facebook oldalunkon.

Tizedes1 2015.12.26. 12:15:29

@icceman:
Aranyba kéne foglalni a kezeit.... majd ráreszelni egy kis szárított fokhagymaport.
Aki ilyet merne letenni az asztalra, hogy jó étvágyat....... hujjujjjj..... :)(
süti beállítások módosítása