Amióta mennek a főzős műsorok, azóta tudom, hogy a rizottó nagyon finom, de nagyon nehéz jót csinálni. Nem jó hozzá az "occsó rizsa", mert abból sosem lesz rizottó. Ezért nekiálltam, hogy hamisítsak egyet. Hagymás, sajtos, krémes. Igazán finom vacsora lett belőle, ami nem terheli meg a pénztárcát, de lehet vele villantani.
Hozzávalók:
- 20 dkg rizs
- 5 deci forró vízben feloldott, 2 evőkanálnyi ételízesítő (hívjuk "alaplének")
- 2 evőkanál étolaj
- 1 evőkanál vaj (vagy az olcsóság kedvéért vajízű margarin - tudom, tudom...)
- 1 fej vöröshagyma a reszelő legnagyobb lyukú oldalán lereszelve
- 2,5 deci tej
- 2 csapott evőkanálnyi liszt
- 10 dkg reszelt sajt (nekem most gouda volt itthon)
- 1/2 teáskanálnyi só
- 1/2 teáskanálnyi bors
A rizs
A rizsszemeket sűrű szűrőbe teszed és addig mosod folyó víz alatt, amíg tiszta víz nem folyik át. Lecsöpögtetted. Egy lábosban közepes lángon felhevíted az étolajat, majd rászórod a rizst és folyamatosan kevergetve fehéredésig hevíted a szemeket. (Bevallom, én nem szoktam vizsgálni, hogy mindegyik kifehéredett e.) Ekkor ráöntöd a forró "alaplevet", de legyél óvatos, mert a két forró komponens találkozása komplett armageddont idéz elő. Szóval csak óvatosan kezd el, vékony sugárban önteni. Keverj egy nagyot, majd vedd le minimumra a lángot, tedd a fedőt a lábosra. Így hagyd főni 10 percig. Ezután zárd el a lángot és a fedő emelgetése nélkül még hagyd pihenni 10 percig.Ezután készen is vagy a rizzsel. Nekem mindig sikerül így. (40 dkg rizshez 8 deci "alaplevet" használok.)
A szósz
A vajat egy serpenyőben, közepes lángon felolvasztod és rádobod a reszelt hagymát. Pár perc kevergetés után ráöntöd a tejet. Felhevíted a keveréket, de nem kell forrnia. A lisztet apránként, folyamatosan kevergetve elvegyíted a hagymás tejjel. (Egy evőkanálnyi lisztet kb. három adagban szórom bele.) Ne hagyd abba a kevergetést!
Amikor pudingszerűen krémes lesz a hagymás tej, dobd rá a reszelt sajtot és olvaszd bele a szószba. Ezután sózd, borsozd. (Én még fokozni szoktam a hagymás ízeket, ezért reszelek bele egy kis szárított fokhagymát is.)
A hamisítás
Nincs más hátra, mint a rizst és a szószt összeforgasd és tálald. Nem az a kimondott randikaja, de az ízek fenségesek. Sok mindennel lehet turbózni, de önmagában is fogyasztható.