Hamarosan egy éves lesz a blog. Amikor nekifogtunk egy kora januári délutánon, nem gondoltuk, hogy ennyi minden pozitívumot köszönhetünk majd neki. Természetesen azt sem gondoltuk, hogy munkahelyet fogunk váltani, vagy házat fogunk építeni. :) De ezek is megtörténtek. Ezúton köszönjük mindenkinek, hogy olvassátok írásainkat, hozzászóltok, vagy éppen az elkészült remekekről küldtök képeket! Nagyon szépen köszönjük Index Anyánk támogatását! Mi a jövő évben is igyekszünk mindent megmutatni, ami a konyháinkban zajlik.
Most egy kvázi szülinapi és újév ünneplő tortát készítettünk magunknak, ami annyira egyszerű és gyors, hogy szinte hetente megsütnénk újra és újra. Sokan ismerik ezt a receptet, de kevesen készítik el. Pedig minden alkalomra tökéletes!
Hozzávalók:
- 20 dkg cukor
- 8 tojás
- 5 csomag vaníliás cukor
- 1 liter tej
- 9 evőkanál liszt (tényleg ennyi!)
- 15 dkg vaj (a margarin is jó, természetesen, csak vajjal finomabb :)
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Válasszuk szét a tojásokat. A sárgákat keverjük jó habosra a cukorral, az irgalmatlan mennyiségű vaníliás cukorral és a puha vajjal. A 9 evőkanálnyi lisztet fokozatosan elkeverjük az 1 liter tejjel, így nem lesznek lisztcsomók benne. Majd a lisztes tejjel felhígítjuk a vajas masszát. Én tettem hozzá egy teáskanálnyi vaníliaesszenciát is, hogy még inkább fokozzam a vaníliás ízt. A fehérjéket kemény habbá verjük és óvatosan a tejes keverékhez vegyítjük. Így kapsz egy jó híg "tésztát".
Egy kapcsos tortaformát kivajazunk és zsemlemorzsával meghintjük. Az intelligens sütitésztát beleöntjük és mehet is a forró sütőbe. 10 percig sütjük 200 fokon, majd 40 percig 180 fokon. Tűpróbát ne alkalmazzunk, mert ezután is olyan hatást kelt, mintha folyna. (Alapból a teteje nem lesz ilyen repedezett, mint az enyém, hanem szép sima, csak elfelejtettem, hogy nem saját sütőt használok. Légkeveréses sütőben 180 és 160 fokon süssétek. :) Teljesen ki kell hűteni, de akkor a legjobb, ha egy egész estét a hűtőben tudjátok tartani. Másnap kiveszitek a formából és tálalható. Szeletelésnél derül ki, hogy miért is intelligens a süti. A teteje és az alja piskótaszeren megsül, de a közepe finom, vaníliás krém marad. Durván finom! A sütési hibák eltakarására, díszítésnek és az édes íz ellensúlyozására gránátalmát használtam. BÚÉK!