A házi gyros jobb mint a bolti! Ha megcsinálod velünk ezt a receptet rá fogsz jönni! Igazi omlós, ropogós, tejfölösen lágy és csípős ízekben gazdag hétfői energiabomba, ha velünk keltél és meló előtt rászánsz egy órát. :)
Hozzávalók:
Páchoz:
- 3 kk só
- 2 kk bors
- 5 kk oregánó
- 1,5 kk édes paprika
- 0,5 kk cayenne bors
- 1 kk szerecsendió
- 2 kk fokhagymapor
Hús:
- 1 kg csirke felső comb filé
Tzatziki:
- 200 g tejföl
- 200 g görög joghurt
- fél kígyó uborka
- só
- bors
- 2 kk oliva olaj
- 3 gerezd fokhagyma
Csípős szósz:
- 2 db paradicsom
- 3 ek cayenne bors
- só
Pita:
Kovász:
- 5 g élesztő
- 100 g liszt
- 150 ml langyos víz
És a tészta:
- 200 ml langyos os víz
- 200 g finomliszt
- 250 g rétesliszt
- 25 g porcukor - az sem baj ha kristály
- 8 g finomított tengeri só
Első lépésnek készítsünk kovászt és tegyük félre! A hozzávalókat kicsit feljebb találod, a dolgod csak annyi, hogy összekevered őket!
Második lépésnek állítsuk össze a pácot, amihez a feljebb felsorolt fűszerek kellenek. Ha jól összekevertük a mágikus összetevőket, locsoljunk meg egy tepsit kevés olíva olajjal, a fűszerkeverékben a húsdarabkákat jól forgassuk meg, tegyük rá sorban a tepsire, kevés olajjal még locsoljuk meg az egészet, alufóliával fedjük le és mehet 220°C-on 30 percre a sütőbe. 20 perc után vegyük le az alufóliát és kicsit pirítsuk meg a húsok tetejét.
Amíg sül a hús, van időnk kimérrni a tésztához a hozzávalókat, megcsinálni a tzatzikit és a csípős szószt.
A tztatziki nagyon bonyolult és nehéz lépésekből áll. Reszelj kígyóuborkát, nyomd össze a fokhagymákat (vagy a botmixered aprítójával pépesítsd össze), majd ezeket keverd össze a joghurttal, a tejföllel és az olajjal. Kész.... :)
A csípős ennél még sokkal bonyolultabb! Turmixolj le 2 paradicsomot, add hozzá a cayenne borsot és a sót. Remek.
A hús remélhetőleg ekkorra készen van, így már csak fel kell szeletelni vékony csíkokra.
Mostanra nagyjából a kovász megemelkedett és jöhetnek hozzá a maradék alapanyagok (200 ml langyos víz, 200 g finomliszt, 250 g rétesliszt, 25 g porcukor - az sem baj, ha kristály, 8 g finomított tengeri só). Dagasztó géppel, vagy kézzel 5-8 percig dagaszd, majd rakd félre 1 órát kelni.
Ha letelt az idő, tedd ki a tésztagolyót egy lelisztezett felületre, kissé nyújtsd ki és vágd fel 6 ugyanakkora darabra. A csíkokból csinálj golyókat és nyújtsd ki őket egyesével gyros pita nagyságúra :). Egy tepsire rakj sütőpapírt, tegyél rá egyszerre maximum 3 darabot és süsd 220°C-on 7-8 percig, vagy amíg nem lesz szép barna a piták teteje!
Szeletelj paradicsomot, lila hagymát és kígyóuborkát köretnek, csinálj egy gyrost és jó étvágyat!