Hamarosan itt a VOLT fesztivál, ráadásul a 25. alkalommal, azaz valami igazán nagy durranásnak lehetünk majd szemtanúi. Viszont ehhez el kell utazni Sopronba, és a legtöbben a GYSEV zöld vonataival érkeznek meg, amik inspirálták a most következő édességet. (Tudom, tudom, hogy a "gyeseves" vonatok zöld-sárgák, ezért van benne banán is.)
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 1,5 teáskanál fahéj
- 2 teáskanál sütőpor
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- negyed teáskanál só
- 180 ml tej
- 125 ml méz
- 1 nagy babán
- 170 – 200 g (bébi)spenót
- 100 g szobahőmérsékletű vaj (azaz, amikor megvetted és hazavitted, hagyd a konyhapulton pár órát)
- 1 nagyobb tojás
- vaníliás cukor vagy vanília kivonat
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A tejet, a mézet és a megmosott spenótot pakold egy turmixgépbe és mixeld őket össze (nekem nem ment egy körben, de ezen ne akadj fenn). A trutyiba kockázd bele a vajat, a banánt, add hozzá a feltört tojást és a vanília kivonatot. Az egészet kevertesd össze géppel egyneműre. Hihetetlenül zöld lesz!
A lisztet, fahéjat, sütőport és szódabikarbonát szórd egy keverőtálba, keverd el őket egymással, majd öntsd rá a zöld truytmót és egy fakanállal gyorsan kavard őket simára. Nem kell percekig keverni. Amint nincs látható lisztcsomó a tésztában, már készen is vagy. Kiolajozott formákba öntöd és 18 perc alatt készre sütöd a muffinokat. (Azért tűpróbát alkalmazz!) Én egy perccel tovább sütöttem, így szerencsére kissé megbarnult egyik másik teteje, így a vonataimnak "kormos" lett a teteje.
Mivel légiesen könnyűek és édesek ezek a sütemények, ezért pirított mogyorómorzsával szórtam meg őket és meggybefőttet kínáltam mellé. A szakértő kóstolók állították, hogy egyáltalán nem lehet benne érezni a spenótot, inkább a banán dominált szerintük. Remélem lesznek bátor jelentkezők, akik elkészítik! :D