KitchenPorno

Az egyensúlytészta

avagy az elronthatatlan sütemény

2015. május 25. - thomasbeard

alapkuglof_0.jpg

Tegnap rájöttünk, hogy elfelejtettünk rendesen bevásárolni. Így amikor ránk tört az édességhiány, kénytelen voltam rögtönözni valamit. Ilyenkor nagy segítség az egyensúly tészta, ahol csak egy szabályt kell betartani: annyi liszt, annyi cukor, annyi zsiradék, amennyi a tojás súlya. 1:1:1:1, hogy matematikailag precíz legyek. Sikerült is valamit összehozni, ami csillapította a cukor iránti vágyat. Kávéval pedig mennyei volt.

Hozzávalók:

  • 4 L-es tojás
  • 175 g porcukor
  • 175 g puha margarin vagy vajas margarin vagy vaj (kinek mi van otthon :) - de bátrabbak nyugodtan használjanak házi zsírt - ha valakinek van otthon joghurt vagy tejföl, akkor helyettesítheti akár az egész zsiradékot is vele
  • 175 g liszt, amelyben elkeverünk fél csomag sütőport
  • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 teáskanál vaníliaesszencia vagy 1 rúd vanília kikapart belseje (vagy az én esetemben vaníliamalomból tekertem 1 grammnyit)
  • 1 csipet só

alapkuglof_1.jpg

A feladat egyszerű. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra vagy 3-as fokozatra. Egy keverőtálba kockázd a puha margarint, arra szitáld a porcukrot. Majd a sütőporos lisztet is szitáld a tálba. Add hozzá a csipet sót!  Erre jön a vanília és a tojás. Kézi mixerrel rövid idő alatt keverd simává. Ez kb 1 perc. Tovább nem kell! Egy kivajazott formába öntsd a tésztát és már tolhatod is az előmelegített sütőbe 45 percre. Az idő lejártával kapcsold ki a sütőt, de a süteményt még hagyd bent 10 percig. Eztán vedd ki és pihentesd még 10 percig. Ezután már kiveheted a formából egy rácsra, tányérra, tálcára, kinek mi van otthon. Ha teljesen kihűlt, akkor megszórhatod porcukorral, vagy leöntheted szörppel, sodóval, egyébbel.

alapkuglof_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr887487972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vitalis06 2015.05.25. 22:51:57

azért nem kell ennyire méricskélni, és soha nem mérem a tojást, simán 50 g liszt/cukorot teszek 1 tojáshoz. ha kicsit kemény a tészta mehet bele egy kis tej.
Jó gyümölcs alá lepénynek, kuglófnak csokidarabokkal, gyümölcskenyérnek aszalt gyümölccsel és dióval, kis tejjel és kakóporral lekvárral töltendő tésztának.
Hamar megvan, ha vendégek jelentkeznek be beledobálsz mindent ami otthon van és kisül mire megérkeznek.

totemm 2015.05.26. 08:27:59

A sárgáját a cukorral habosra keverni, a fehérjét felverve, a végén a liszttel felváltva hozzáadni kicsit lazább lesz talán.

thomasbeard 2015.05.26. 23:07:32

@vitalis06: @totemm: Nagyon szépen köszönjük a tippeket!
süti beállítások módosítása