A hosszú hétvége után és a húsvéti lakomák előtt pont jól jön ez az egyszerű recept, mert egyszerű elkészíteni és nem terheli meg a gyomrot. Természetesen ebben az esetben is mindenkinek meg van a saját receptje. Most azt adom közzé, ahogyan én szeretem. :)
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 500 g fejtett bab (ha száraz babot használsz, akkor előző este áztasd be!!!)
- 1,5 liter víz
- 2 gerezd megpucolt fokhagyma
- 1 kisebb megpucolt vöröshagyma
- 1 evőkanál ételízesítő (mifelénk minden ilyet vegetának hívnak :)
- 1/2 kávéskanál őrölt feketebors
- 1 evőkanál só
A rántáshoz:
- 1 evőkanál zsír (étolaj, kókuszzsír, stb)
- 2 evőkanál liszt
- 1 dl víz
A habaráshoz:
- 200 g tejföl
- 1 evőkanál liszt
Az alap hozzávalóit tedd egy lábosba, keverd el és nagy lángon forrald fel. Forrás után tedd a legkisebb lángra és főzd tovább kb 30 percig, vagy amíg a bab meg nem puhul. Egy serpenyőben olvaszd fel a zsírt, szórd bele a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett süsd rózsaszínűre. Eztán add hozzá a vizet, keverd simára és öntsd a levesbe. Keverd el, majd forrald fel újra.
Ezalatt elkészítheted a habarást. A lisztet keverd el alaposan egy evőkanál tejföllel, majd kanalanként keverd hozzá a többit is. Célszerű egy nagy bögrében csinálni ezt a műveletet, mert akkor könnyebb simára keverni a hozzávalókat. Adj hozzá egy merőkanálnyi forró levet és keverd simára. Ismételd meg még egy merőkanálnyi levessel (ezzel hőkiegyenlítést hajtottál végre). Vékony sugárban, eszeveszett kavarás mellett csurgasd a levesbe, majd az egészet forrald fel még egyszer. Készen is vagy! Kóstolás után nekem még elfért egy kis bors! A tányérba szedve hintsd meg apróra vágott lilahagymával, mert úgy valami mennyei.