Múlt hét pénteken a TV2 és A konyha ördöge produkció meghívásának tettünk eleget, ahol a Bereznay Tamással (aki már harmincévesen elérte, hogy a Kárpátia Étterem vezetője lehessen, de Sólyom László köztársasági elnök konyháját is vezette) főzhettünk együtt.
A gasztroreality lényege, hogy a csőd szélén álló éttermeket Tamás kihúzza a bajból (vagy nem, ez majd az adásokból kiderül), miközben kíméletlen őszinteséggel kritizálja az addigi működését. Ez nem azt jelenti, hogy bunkó vagy nagyképű lesz a 13 hétig tartó első évadban. A műsorban szereplő helyszínek több hónapos kutatómunka, több ezer kilométeres utazás után, több mint száz étteremből lettek kiválasztva. A döntést segítette, hogy minden helyszínen több órás interjú során lett feltérképezve az adott étterem működése. Minden kiválasztott helyszín különleges valamilyen szempontból – különböző környezetben, különböző szakmai háttérrel, különböző történettel és problémákkal rendelkeznek -, csak az köti össze őket, hogy rosszul működnek és csőd közelbe kerültek az idők során.
A műsor koncepciója a Gordon Ramsay nevéhez köthető Kitchen Nightmares, ami 2007-től 2014-ig nagy népszerűségnek örvendett az USA-ban is. A konyha ördöge hétről-hétre mutatja be, négy nap alatt miként lehet megváltoztatni egy étterem és a benne dolgozók jövőjét. Bereznay Tamás és csapata mindössze négy nap alatt tesz rendet, változik az étlap, maga az étterem berendezése és persze a dolgozók szemléletén, munkamódszerein is van csiszolnivaló, ami nem kevés konfliktust eredményez. Drámai pillanatokban nem lesz hiány, az őszinteség, a problémákkal való szembesítés nehéz pillanatokat okoz. A megújulás gyakran könnyekkel és végletekig járó vitákkal jár, azonban Bereznay Tamásnak egy célja van: akár több tíz éves berögződéseken változtatva segíteni szeretne az adott héten bemutatott étteremnek.
Akik azon fanyalognának előre, hogy a műsor megpróbálja lemásolni az amerikai formátumot, ne feledjük el, hogy ebben az esetben csak a koncepció marad. A magyar emberek mások, mint az amerikaiak. Máshol van az ingerküszöbük mind az éttermekben dolgozóknak, mind a műsor nézőinek, ezért teljesen más reakciók és megoldások lesznek láthatóak a műsor magyar változatában.
Tamás nekünk nem mutatta meg "kegyetlen oldalát", nagyon kellemes hangulatban telt a délután, mely majdnem az estébe nyúlt. Inkább a Metro Gasztroakadémia szakmai vezetőjét ismerhettük meg, aki lelkesen és érthetően magyarázott el és mutatott be két remek receptet: kolbásszal töltött csirkecombok, tarhonya rizottóval a’la Kiliti (a Kiliti Csárdában ez az étel került rá a megújult étlapra, Tamás által) és lisztmentes csokoládétorta.
A kellemes hangulat annak is köszönhető, hogy a kisszámú meghívottak között igazán kedves gasztroblogger társakkal is találkozhatunk.
Ne feledjétek, február 27-én, pénteken 21.30-tól kezdődik A konyha ördöge első évada a TV2-n!