KitchenPorno

Gyors és egyszerű kínai kaja

Szezámmagos csirkefalatok

2015. április 13. - thomasbeard

szezammagoscsirke_0.jpg

Vannak olyan ételeket, amelyeket hagyományosan nem készítek el, hanem inkább megrendelem, vagy étteremben rendelem. Blogtársam már bebizonyította, hogy nem kell félni és otthon is elkészíthetünk különleges falatokat (pl: itt és itt). Most én is felbátorodtam és elkészítettem a kedvenc kínai fogásomat: a szezámmagos csirkét. Azért csempésztem bele némi magyaros ízvilágot is.

Hozzávalók:

  • 2 csirkemell felkockázva (kb 40 dkg)
  • 2 csapott evőkanál szárnyas fűszerkeverék
  • 200 g liszt
  • 2 csipet só
  • 3 dl víz
  • 250 g ketchup
  • 3-4 evőkanál méz (ez inkább ízlés kérdése)
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 3 evőkanál balzsamecet
  • 2 evőkanál szójaszósz (ha nem tudsz venni (a Lidl-ben egész olcsón van), akkor helyettesítsd a balzsamecettel)
  • 4-5 evőkanál szezámmag (ez is ízlés kérdése)
  • étolaj a sütéshez

szezammagoscsirke_1.jpg

A felkockázott csirkemelleket megszórod a szárnyas fűszerkeverékkel, alaposan összeforgatod és fél órán át pihenteted. Egy tálba szórod a lisztet és a sót, majd fokozatosan adagolva hozzá a szoba hőmérsékletű vizet, elkészítesz egy sűrű, palacsintatésztaszerű keveréket. A ketchupot egy nagyobb tálba nyomod, hozzákanalazod a mézet, a balzsamecetet, a szójaszószt és a szezámmagot. Simára kevered az egészet és félreteszed.

szezammagoscsirke_2.jpg

A fűszeres csirkemellkockákat egy kevéske lisztben megforgatod, majd beledobálod a tésztába. Egy serpenyőben felhevíted az olajat (kb annyi olajat önts bele, hogy félig elmerüljenek a falatkák, közepes lángon dolgozz). Egyszerre annyit süss ki, hogy ne érjenek össze a darabok (ha összeérnek semmi gond, mert villával szét tudod választani őket).

szezammagoscsirke_3.jpg

Amikor mindkét oldaluk megsült (a szaknyelv szerint rózsaszínűre pirultak, de szerintem csak gusztán megsültnek látszanak), akkor még forrón a szezámmagos szószba dobálod őket és megforgatod benne. Így a szósz a falatokra tapad. A ketchupos fürdő után mehetnek is egy tálra. 

Rizzsel, zöldségekkel, tulajdonképpen bármivel tálalhatod. A siker garantált! Egyetlen problémája van csak az ételnek. Szinte minden héten meg kell majd csinálnod.

szezammagoscsirke_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://kitchenporno.blog.hu/api/trackback/id/tr777340868

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.13. 21:48:48

Azért ha gyakran eszel ilyet, nem árt egy vércukormérőt is beszerezni... ha olyanra sikerül, ahogy az a nagykönyvben megvan írva, akkor felér egy terheléses cukorteszttel. :D

thomasbeard 2015.04.13. 21:55:31

@pythonozok: Köszönöm szépen az aggodalmat! Azért nem eszünk olyan sok kínait. De néha nem rossz! :D

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.13. 22:03:12

@thomasbeard: én nagyon sokáig válogatós voltam, ismeretlen kajákat, pláne kínait megkóstolni? Kizárt... közben cukros lettem, eltelt pár év, valami "bekattant", elkezdtem a munkahelyemhez közeli kínai büfébe járni ebédelni. Sokáig eszembe nem jutott, hogy különösebb problémát okozhatna, mivel egyéb diétasértések sem jártak jelentősebb vércukorszint emelkedéssel. Aztán egyszer egy ilyen... már nem is tudom, minek nevezték az étlapon, de ugyanilyen szezámmagos csirke után elkezdtem félóránként mérni. Még három és fél órával utána is 10 fölött járt a cukrom... :( Attól kezdve háromszor is meggondoltam, hogy egyek-e ilyet, pedig nagyon szerettem... :)
(illatos-omlós csirke talán? Valami ilyesmi... a lényeg, hogy kevés köze volt az étlapi elnevezésnek a felszolgált ételhez :)) )

thomasbeard 2015.04.13. 22:07:36

@pythonozok: Ezért is érdemes otthon elkészíteni. :) Ráadásul én házi mézet használtam, amit az unokabátyámtól kaptam, így 100%, hogy nincsen feleslegesen agyoncukrozva.
De nem szeretném annak a látszatát kelteni, hogy nem kell odafigyelni. Egyre többen cukorbetegek. Sajnos.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.04.13. 22:11:12

@thomasbeard: sajnos nagyon rég volt, már nem emlékszem a pontos indoklásra, de nem önmagában a cukor csinálja... valami olyasmi rémlik, hogy rengeteg keményítő van ezekben a kajákban, amik elnyújtják a szénhidrátok felszívódását.

m.o.p. 2015.04.14. 07:42:09

@pythonozok: a kínaiban kicsit más a bunda. Ott felvert tojásfehérjébe kevernek keményítőt, alacsony hőfokú olajban sütik, hogy világos maradjon a tészta, de ne legyen nyers és a végén cukorszirupba forgatják. Ettől garantáltan elszáll a cukra bárkinek.

háténimmár 2015.04.14. 09:55:54

Azért a szójaszószt balzsamecettel "helyettesíteni", na az tényleg pornó.
Vagy horror.
Inkább ki kell hagyni és pluszban sózni.

A gördeszkás huligán 2015.05.08. 13:07:59

Egyetlen kérdés, nagyjából mekkorára kockázzam a husit? nyilván nem akarom azt sem, hogy ne süljön át rendesen, illetve azt sem, hogy 28millió falatkát kelljen kisütnöm

thomasbeard 2015.05.08. 15:05:57

@A gördeszkás huligán: A kérdés nagyon jó. Ha biztosra szeretnél menni, akkor kb 3 cm X 3 cm X 3 cm-es kockákat vágsz. Ezt hamar meg fogod unni, és utána már szemmértékre el fogod találni, hogy mekkora kockák lesznek jók. A 2. képen láthatod, hogy még csak nem is kockákra vágom fel a húst.
Ha elkészítetted, akkor oszd meg, kérlek, velünk a tapasztalataidat itt vagy a facebook oldalunkon. Előre is köszönjük!

A gördeszkás huligán 2015.05.13. 09:25:36

@thomasbeard: hétvégén csináltam meg barátnőm szülinapja alkalmából (két másik a blogon található recept mellett). a méretet sikerült jól belőni, és át is sült rendesen a téma. jól sikerült, ízlett, viszont én arra számítottam, hogy kicsit vastagabb lesz a bundája. az egész valahogy lefolyt róla sütés közben, gondolom mert túl híg, túl vizes volt. így a husinn nem sok tészta maradt, ellenben a serpenyőre aljára jól leragadt. :D lehet, hogy sok volt hozzá a 3 deci víz

thomasbeard 2015.05.13. 09:34:40

@A gördeszkás huligán: Először is boldog születésnapot kívánunk utólag is a barátnődnek!
A 3 deci vizet többszöri sütés után kísérleteztük ki. Valószínűleg a te lisztednek elég lett volna kevesebb víz. Ahány liszt, annyi baj legyen! :) Legközelebb már sokkal jobb fog sikerülni, csak tényleg apránként add hozzá a vizet. Amikor sűrű, de folyik, akkor jó.
"Gonosz"módon nem árultad el a másik két receptet! :D Melyikeket készítetted el? Azok hogyan sikerültek? Ha esetleg lennének képek...
Köszönjük a visszajelzést!!!

A gördeszkás huligán 2015.05.13. 11:59:17

@thomasbeard: hát ez nem volt sűrű :DDD félreértés ne essék, azért jól sikerült, pláne frissen volt nagyon jó, amikor a minimális tészta ami rajta volt, és lágyan roppant, na az mennyországi élmény volt.
a másik kettő a csirkeleves volt és a banános csokis lekvár. képek nem készültek, a véleményezést viszont beírom az adott recept alá :)
süti beállítások módosítása