
Vannak olyan ételeket, amelyeket hagyományosan nem készítek el, hanem inkább megrendelem, vagy étteremben rendelem. Blogtársam már bebizonyította, hogy nem kell félni és otthon is elkészíthetünk különleges falatokat (pl: itt és itt). Most én is felbátorodtam és elkészítettem a kedvenc kínai fogásomat: a szezámmagos csirkét. Azért csempésztem bele némi magyaros ízvilágot is.
Hozzávalók:
- 2 csirkemell felkockázva (kb 40 dkg)
- 2 csapott evőkanál szárnyas fűszerkeverék
- 200 g liszt
- 2 csipet só
- 3 dl víz
- 250 g ketchup
- 3-4 evőkanál méz (ez inkább ízlés kérdése)
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 3 evőkanál balzsamecet
- 2 evőkanál szójaszósz (ha nem tudsz venni (a Lidl-ben egész olcsón van), akkor helyettesítsd a balzsamecettel)
- 4-5 evőkanál szezámmag (ez is ízlés kérdése)
- étolaj a sütéshez

A felkockázott csirkemelleket megszórod a szárnyas fűszerkeverékkel, alaposan összeforgatod és fél órán át pihenteted. Egy tálba szórod a lisztet és a sót, majd fokozatosan adagolva hozzá a szoba hőmérsékletű vizet, elkészítesz egy sűrű, palacsintatésztaszerű keveréket. A ketchupot egy nagyobb tálba nyomod, hozzákanalazod a mézet, a balzsamecetet, a szójaszószt és a szezámmagot. Simára kevered az egészet és félreteszed.

A fűszeres csirkemellkockákat egy kevéske lisztben megforgatod, majd beledobálod a tésztába. Egy serpenyőben felhevíted az olajat (kb annyi olajat önts bele, hogy félig elmerüljenek a falatkák, közepes lángon dolgozz). Egyszerre annyit süss ki, hogy ne érjenek össze a darabok (ha összeérnek semmi gond, mert villával szét tudod választani őket).
Amikor mindkét oldaluk megsült (a szaknyelv szerint rózsaszínűre pirultak, de szerintem csak gusztán megsültnek látszanak), akkor még forrón a szezámmagos szószba dobálod őket és megforgatod benne. Így a szósz a falatokra tapad. A ketchupos fürdő után mehetnek is egy tálra.
Rizzsel, zöldségekkel, tulajdonképpen bármivel tálalhatod. A siker garantált! Egyetlen problémája van csak az ételnek. Szinte minden héten meg kell majd csinálnod.